Annons

Regionala skillnader inom e-vården

Digitala tjänster för sjuk- och hälsovård är på frammarsch. Men utbudet varierar mellan landstingen och tillgången avgörs av var någonstans i landet du bor.

Sajten Vårdguiden 1177, som är ett nationellt samarbete mellan landsting och regioner, erbjuder en rad digitala patienttjänster. Men det skiljer mycket åt i vilken utsträckning landstingen använder e-tjänsterna, vilket är avgörande för om de kommer invånarna till del.

Generellt ser man ett ökat intresse hos alla landsting och regioner, men landstingen har olika förutsättningar bland annat beroende på om de är stora eller små. Införandet av e-tjänster kräver ofta en verksamhetsförändring och det tar också viss tid innan man ser effekt och den fulla nyttan, säger Anne-lie Krook, utvecklingschef på Vårdguiden 1177.

Det handlar mycket om styrning, att se till så att de vårdgivare som är kopplade mot e-tjänsterna följer direktiven. Sett till alla Sveriges landsting utmärker sig Stockholm med tydliga strategiska målformuleringar.

Anne-lie Krook menar att trenden, där fler landsting möjliggör för invånarna att läsa sina journaler digitalt och boka läkartider över webben, driver på utvecklingen i stort. Vissa landsting har också gått steget längre och utvecklat egna mobilappar som vänder sig till patienter, ofta inom specialistvården.

Ett exempel är Gävleborgs landsting som utvecklat en app för unga med adhd som, i stället för att göra fysiska besök och riskera att missa skolan, kan hålla kontakt med vården digitalt. Ett annat exempel är Region Västmanland som tagit fram en app som med stöd av grafiska illustrationer hjälper barn som genomgår en psykiatrisk utredning att förstå var i processen de befinner sig.

Det kommer upp digitala lösningar för olika typer av patientgrupper: diabetes, astma/kol, och inom det psykiska hälsoområdet, säger Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Medan vissa landsting tagit saken i egna händer och utvecklat egna appar och tjänster, uppger andra landsting att man ser positivt på digitalisering men att man inte anser att det är upp till landstingen själva att utveckla dessa tjänster.

Skriften "Vision e-hälsa 2025", utgiven av socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting (SKL), slår fast att "År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter". Storslagna ord, men fortfarande finns en hel del att göra.

"Vi har inte legat i framkant. Det finns ett glapp mellan vad invånare förväntar sig och vad offentlig sektor kan erbjuda", säger Patrik Sundström.

Han ser inga nackdelar i att vårdens kontaktytor digitaliseras, givet att saken hanteras rätt. Men det finns ändå några risker som måste beaktas.

Man måste se till att de tjänster som erbjuds invånarna är medicinskt kvalitetssäkrade. Informationen måste skyddas så att den inte kan kommas åt av obehöriga. Lösningarna måste också utformas så att de kommer så många människor som möjligt till del.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danske BankAnnons

Så sparar du tid och pengar – här är tjänsterna som effektiviserar din ekonomifunktion

Företagen har redan börjat anpassa sig till digitala kundmöten – men det finns stora besparingar att göra genom att digitalisera interna processer.

– Lyckas man centralisera ekonomifunktionen kan man frigöra både tid och pengar, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Få hjälp med att lösa företags utmaningar – boka rådgivning här 

Coronapandemin har ställt om vårt sätt att jobba – och var vi jobbar. Distansjobb från hemmet blir allt vanligare samtidigt som samhället är under stor omställning.

– Accessen till de digitala motorvägarna är i vissa fall helt nödvändiga, men framför allt bidrar digitaliseringen till ökad tillgänglighet och ökad effektivitet i administrativ hantering, samtidigt som den snabbar på processer, säger Anders Gullesjö, Chef Företagsmarknaden på Danske Bank.

Under Coronapandemin, där företagen haft utmaningar med kassaflödet och tvingats ställa om, justera sina prognoser och leta efter besparingar, har banken en viktig rådgivande funktion. 

– Det handlar dels om att göra en analys av kassaflödet men också identifiera processer och funktioner i företaget som kan ställas om på kort sikt och som faktiskt effektiviserar företaget, säger Anders Gullesjö.

Digitaliseringen ökar

En av de starkaste trenderna som accelererat i spåren av Covid19 är just digitaliseringen. Många har haft fokus på det digitala kundmötet – men det finns stora besparingar och effektivitetsvinster att göra med att digitalisera och automatisera interna processer; kanske hela avdelningar.

– Automatisering och digitalisering är ett område som ökar, och där kan vi erbjuda riktigt bra lösningar, säger Anders Gullesjö.

Danske Bank har laddat företagsplattformen District med en mängd olika funktioner som kan underlätta företagets vardag.

– Du är i kontroll över bolagets finansiella ställning och kan enkelt hantera betalningar, och inte minst smidigt sköta administrativa funktioner. Du kan även sköta dina FX-affärer (valutahandelsaffärer), garantier, företagens kort, göra kassaflödesberäkningar samt styra din likviditetsplanering i plattformen.

Centraliserad funktion frigör resurser

Danske Bank kan dessutom erbjuda tjänsten Cashpoolsystem (även kallat koncernkonto). Hos många bolag sitter det personalresurser som gör ungefär samma arbete på dotterbolagens ekonomiavdelningar. 

– Genom att centralisera den funktionen kan man frigöra resurser som därmed kan lägga mer tid på andra arbetsuppgifter. Det är en trend att allt fler verksamheter centraliserar just ekonomifunktionerna för att skapa skalfördelar. Det är något vi ser kommer skapa effektivitetsvinster på kort sikt, säger Anders Gullesjö.

Enligt honom är Cashpool en bra lösning för att automatiskt skapa ränteoptimering genom att man ”nettar” ut underskott i ett bolag mot ett överskott i ett annat bolag. 

– Det kan också vara en bra lösning även om ditt företag är verksamt i fler länder än Sverige, avslutar Anders Gullesjö.

Rätt rådgivning – utifrån dina utmaningar 

Fakta

Om du vill att dina kunder ska kunna skriva under avtal eller andra handlingar på din webbplats med BankID, så hjälper Danske Bank till med bankernas ID-tjänst. BankID är både en elektronisk identitetshandling och ett elektroniskt signeringsverktyg. Eftersom du slipper hantera en massa papper blir dina rutiner snabbare och enklare. Med hjälp av bankernas ID-tjänst kan du snabba upp beslutsprocesser och utveckla nya tjänster.

Med digital signering kan du signera dina dokument när det passar dig och utan att invänta postgången. Om ni är flera som ska signera dokumenten slipper ni skicka dokumenten mellan er. Logga in på Danske Banks hemsida med hjälp av ditt BankID och läs samt signera dokumentet via din dator, telefon eller surfplatta. Med digital signering vet du att rätt personer signerar dokumenten. 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?