Region Stockholm: Munskydd hela dygnet i kollektivtrafiken

Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat rekommenderas utökad användning av munskydd.

Regionen meddelade också en dyster prognos vid dagens presskonferens: leveranserna av vaccin väntas minska.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Vi behöver vaccinera många, många fler så snart som möjligt. Och därför r det tråkigt att se att prognoserna för vaccinleveranserna minskar”, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Enligt den nya prognosen får Region Stockholm 80 procent färre doser i februari än vad den prognos som gjordes i december visade. Prognosen för mars månad sänks till 5 procent färre doser.

”Vi hoppas att prognoserna vänder uppåt och att att de bli mer stabila, så att våra vaccinatörer som står beredda kan planera och fullfölja sitt uppdrag att vaccinera vår befolkning så fort som möjligt. De är beredda så snart vaccinerna kommer”, säger Maria Rotzén Östlund.

Flera regioner har infört utökade restriktioner och det har efterfrågats även omkring huvudstaden. Maria Rotzén Östlund säger:

”Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet.”

”Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer, som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären. Ta på munskyddet innan du går in i affären.”

Man uppmanar nu även skolhuvudmännen att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

På lördag är det ett år sedan första fallet av covid-19 i region Stockholm. Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvården ökar också något, enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

”Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av och kommer fram till målsnöret”, säger hon. 

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, efterfrågar åtgärderna.

”Det är inte logiskt med munskydd i kollektivtrafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu”, säger han till TT.

Hittills har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten infört skärpta rekommendationer.

Där gäller att munskydd ska bäras vid nära kontakt i inomhusmiljö under längre tid, till exempel på arbetsplatser. Munskydd ska också bäras i kollektivtrafiken alla tider på dygnet.

I Västra Götaland och Västerbotten rekommenderas även distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet.

Johan Styrud ser att antalet personer som vårdas för covid-19 minskar. Men det går för långsamt. För att en tredje våg med ökad belastning på vården ska kunna undvikas måste alla fortsätta hålla distans och stanna hemma vid symtom.

Antalet personer som får samlas på samma ställe bör begränsas hårdare, anser han.

”Man behöver minska ned antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker”, säger han till TT.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?