Region Stockholm: Munskydd hela dygnet i kollektivtrafiken

Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat rekommenderas utökad användning av munskydd.

Regionen meddelade också en dyster prognos vid dagens presskonferens: leveranserna av vaccin väntas minska.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Vi behöver vaccinera många, många fler så snart som möjligt. Och därför r det tråkigt att se att prognoserna för vaccinleveranserna minskar”, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Enligt den nya prognosen får Region Stockholm 80 procent färre doser i februari än vad den prognos som gjordes i december visade. Prognosen för mars månad sänks till 5 procent färre doser.

”Vi hoppas att prognoserna vänder uppåt och att att de bli mer stabila, så att våra vaccinatörer som står beredda kan planera och fullfölja sitt uppdrag att vaccinera vår befolkning så fort som möjligt. De är beredda så snart vaccinerna kommer”, säger Maria Rotzén Östlund.

Flera regioner har infört utökade restriktioner och det har efterfrågats även omkring huvudstaden. Maria Rotzén Östlund säger:

”Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet.”

”Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer, som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären. Ta på munskyddet innan du går in i affären.”

Man uppmanar nu även skolhuvudmännen att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

På lördag är det ett år sedan första fallet av covid-19 i region Stockholm. Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvården ökar också något, enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

”Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av och kommer fram till målsnöret”, säger hon. 

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, efterfrågar åtgärderna.

”Det är inte logiskt med munskydd i kollektivtrafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu”, säger han till TT.

Hittills har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten infört skärpta rekommendationer.

Där gäller att munskydd ska bäras vid nära kontakt i inomhusmiljö under längre tid, till exempel på arbetsplatser. Munskydd ska också bäras i kollektivtrafiken alla tider på dygnet.

I Västra Götaland och Västerbotten rekommenderas även distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet.

Johan Styrud ser att antalet personer som vårdas för covid-19 minskar. Men det går för långsamt. För att en tredje våg med ökad belastning på vården ska kunna undvikas måste alla fortsätta hålla distans och stanna hemma vid symtom.

Antalet personer som får samlas på samma ställe bör begränsas hårdare, anser han.

”Man behöver minska ned antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker”, säger han till TT.


Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?