1515
Annons

Region Stockholm: Munskydd hela dygnet i kollektivtrafiken

Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittspridningen. Bland annat rekommenderas utökad användning av munskydd.

Regionen meddelade också en dyster prognos vid dagens presskonferens: leveranserna av vaccin väntas minska.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

”Vi behöver vaccinera många, många fler så snart som möjligt. Och därför r det tråkigt att se att prognoserna för vaccinleveranserna minskar”, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Enligt den nya prognosen får Region Stockholm 80 procent färre doser i februari än vad den prognos som gjordes i december visade. Prognosen för mars månad sänks till 5 procent färre doser.

”Vi hoppas att prognoserna vänder uppåt och att att de bli mer stabila, så att våra vaccinatörer som står beredda kan planera och fullfölja sitt uppdrag att vaccinera vår befolkning så fort som möjligt. De är beredda så snart vaccinerna kommer”, säger Maria Rotzén Östlund.

Flera regioner har infört utökade restriktioner och det har efterfrågats även omkring huvudstaden. Maria Rotzén Östlund säger:

”Vi vill att man använder munskydd i kollektivtrafiken under hela dygnet.”

”Vi rekommenderar även munskydd i inomhusmiljöer, som hos frisören, på apoteket eller i livsmedelsaffären. Ta på munskyddet innan du går in i affären.”

Man uppmanar nu även skolhuvudmännen att införa heltidsdistans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

På lördag är det ett år sedan första fallet av covid-19 i region Stockholm. Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvården ökar också något, enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

”Man kan likna det här vid ett maratonlopp. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinationerna. Nu gäller det att vi inte saktar av och kommer fram till målsnöret”, säger hon. 

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, efterfrågar åtgärderna.

”Det är inte logiskt med munskydd i kollektivtrafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu”, säger han till TT.

Hittills har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbotten infört skärpta rekommendationer.

Där gäller att munskydd ska bäras vid nära kontakt i inomhusmiljö under längre tid, till exempel på arbetsplatser. Munskydd ska också bäras i kollektivtrafiken alla tider på dygnet.

I Västra Götaland och Västerbotten rekommenderas även distansundervisning för alla på högstadiet och gymnasiet.

Johan Styrud ser att antalet personer som vårdas för covid-19 minskar. Men det går för långsamt. För att en tredje våg med ökad belastning på vården ska kunna undvikas måste alla fortsätta hålla distans och stanna hemma vid symtom.

Antalet personer som får samlas på samma ställe bör begränsas hårdare, anser han.

”Man behöver minska ned antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker”, säger han till TT.

Innehåll från Ports GroupAnnons

Experten: Skydda ditt varumärke – och bolagets värde

Varumärket är ett företags hjärta och kan stå för så mycket som 80 procent av bolagets värde. Ett starkt varumärke skapar relation, sätter företaget på kartan och skapar förutsättningar för att lyckas. Att skydda sitt varumärke är av dessa anledningar helt affärskritiskt.

En global marknad och ökad digitalisering bidrar ständigt till nya sätt för bedragare att göra varumärkesintrång och lura konsumenter. Alla bolag, såväl små som stora, riskerar att drabbas eftersom antalet dataintrång med största sannolikhet kommer fortsätta att öka. 

Företagets rykte och värde ligger i riskzon

Med ett genomtänkt varumärkesskydd säkerställer bolag den exklusiva ensamrätten. Det innebär att det är olagligt för andra aktörer att använda varumärket eller göra en allt för lik variant för sina egna varor och tjänster. 

– Trots alla uppenbara anledningar att skydda sina varumärken, så som rykte och bolagsvärde, är skydden förvånansvärt ofta eftersatta, säger Per Ahlström senior advisor på Ports Group som är experter på varumärkesskydd, domänhantering och webbsäkerhet.

Kunskapen kring hur bolag på bästa sätt bör skydda sina immateriella tillgångar är generellt sätt låg. Det här är oroväckande då det gör det enkelt för bedragarna att sabotera. För att ett varumärkesskydd ska vara bra, kräver det att bolagen arbetar proaktivt med såväl uppsättning av skydd, som en omfattande bevakning.

Många delar i varumärkesskyddet

För att få ett heltäckande skydd, krävs förutom själva varumärkesregistreringarna att man har en strategi kring sina domännamn och webbsäkerhet. Det här är ett arbete som kräver tid, resurser och rätt kompetens.

– Man behöver tänka på alla sidor av sitt varumärke. För att bygga ett starkt varumärkesskydd behövs flera delar. Bland annat domänhantering där företagets domäner samlas, förnyas och bevakas för största säkerhet. Webbsäkerhet är en annan viktig del för att skydda sig mot kostsamma cyberattacker, säger Per Ahlström.

Det är viktigt att vara proaktiv i sitt varumärkesskydd. Genom omvärldsbevakning och ett bra systemstöd kan företag hålla kolla på sina konkurrenter och över varumärkesregistreringar som ligger nära deras område. Domänbevakningar ger information om domäner som blivit lediga eller om någon sökt varumärkesskydd för någon närliggande produkt.

Helhetslösning ger trygghet

Bolag tenderar att ha hanteringen, förvaltningen och bevakningen av sina varumärken och domännamn utspridda. Men fler börjar se fördelen att samla dem med hjälp av en partner.

– Mitt jobb är att hjälpa bolag att se helheten i sitt varumärkesskydd och upptäcka vilka svagheter som finns. Jag arbetar fram en skräddarsydd paketlösning där mina kunder får ett aktuellt och uppdaterat skydd som håller över tid, förklarar Per Ahlström.

Om Ports Group:

I en global och digital värld krävs en samlad varumärkesstrategi. Ports Group skyddar och bevakar allt som rör ditt varumärke. 

Ditt varumärke må vara registrerat men är det tillräckligt skyddat mot intrång? Låt oss göra en gratis analys av ert varumärkesskydd och identifiera de brister som finns.

 

Mer från Ports Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ports Group och ej en artikel av Dagens industri

Höga virushalter i Göteborgs avloppsvatten

Nivån av coronaviruset i avloppsvattnet i Göteborg är fortsatt förhöjd, rapporterar 

Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Enligt resultaten är andelen virus ungefär lika hög som vid de första virusvågorna.

Mätningarna, som genomförts av Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, sträcker sig fram till den 28 augusti och visar även att halten av sars-cov-2 inte längre går ner i botten mellan uppgångarna.

Enligt resultaten gör också kurvan för de uppmätta virusnivåerna i avloppsvattnet en sväng uppåt den senaste veckan.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera