1515

Region Stockholm inleder fas två i vaccineringen – sist i landet

Region Stockholm inleder nu fas två i vaccineringen – sist i landet. De två närmaste veckorna skickas informationsbrev ut till 100.000 äldre över 80 år.

Foto:Johan Nilsson/TT

Knappt en fjärdedel av alla över 80 i landets största region, Stockholm, har vaccinerats under fas ett, som gäller personer på särskilda boenden eller med hemtjänst. Nu inleds vaccineringen av äldre i fas två.

Från och med måndagen skickar regionen ut brev med vaccinationserbjudande till personer över 80 år som är folkbokförda i länet.

”Vi hade gärna velat ha mer vaccin så att vi hade kunnat komma i gång tidigare. Men nu är vi i gång och det är ett jätteviktigt steg”, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. 

Breven som skickas ut under vecka 10 och 11 väntas nå cirka 100.000 äldre. Vaccineringen kommer att ske via mottagarnas ordinarie vårdcentraler, som enligt Magnus Thyberg är väl förberedda.

”Det är viktigt att man kan erbjuda en smittsäker miljö och det är vårdcentralerna väldigt vana vid.”

Intresset för vaccineringen väntas vara stort och breven kommer därför att skickas ut i olika omgångar för att minska trycket. Bokningarna kommer sedan kunna göras både via telefon och bank-id.

”Vi är förberedda på att det är många som vill ringa och boka en tid, men vi hoppas att man väntar tills man får sitt brev. Sedan behöver vi också be om ett visst tålamod. Vi har inte så mycket vaccin så våra möjligheter är lite begränsade”, säger Magnus Thyberg. 

Region Stockholm är sist i landet att börja vaccinera i fas två och har bland annat fått kritik från Pensionärernas riksorganisation (PRO).

”Det var äldre som skulle vaccineras först och främst, och sedan fick Stockholm för sig att man skulle införa ett nytt system och låta personalen gå före”, säger Curre Hansson, distriktsordförande för PRO i Stockholm.

Curre Hansson ser positivt på att fas två nu inleds, men är tveksam till hur det kommer att fungera i praktiken, när de äldre ska boka tider och ta sig iväg.

”Farhågan är att man inte får fart på det hela. Det är en sak att vaccinera personal på betald arbetstid, men nu utmanar man logistiken”, säger han.

Även vaccinsamordnaren Magnus Thyberg håller med om att logistiken kommer att bli en allt viktigare fråga, i takt med att regionen får fler vaccindoser.

”Det är klart att det kommer bli vissa utmaningar, men det är något vi behöver hjälpas åt att lösa tillsammans. Vi har planerat så mycket vi kan, men det är en ganska stor operation och vi behöver vara förberedda på att hantera oväntade saker.”


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?