1515
Annons

Region Dalarna kan stoppa Modernas vaccin – kräver regeringsbeslut trots löfte

Region Dalarna kommer inte att inleda vaccineringen med Modernas vaccin så länge regeringens beslut om försäkringsfrågan för vaccinet dröjer. Detta trots att socialminister Lena Hallengren lovat att staten ska täcka kostnaderna för eventuella biverkningar av vaccinet.

”Vi kan inte hålla på att lyssna på vad olika ministrar säger på presskonferenser – ett beslut, tack”, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) lovade för en månad sedan att staten kommer att stå för kostnaderna för eventuella biverkningar och skador av Modernas vaccin, som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen.

Men när vaccinet i dagarna börjar anlända till regionerna finns ingen lag eller något klart besked – något som gör att Region Dalarna inte tänker inleda vaccineringen med Modernas vaccin förrän ett sådant beslut finns, något som Ekot var först med att rapportera om.

”För en månad sedan sa man att man skulle ordna till det. Nu är vaccinet på väg och fortfarande har man inte levererat. Det är regeringen som ska kritiseras för sin senfärdighet”, säger Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande, till TT. 

TT: Regeringen har lovat att man ska stå för kostnaderna, är inte det tillräckligt?

”Hypotetiskt, om regeringen skulle falla i morgon – då är löftet värt noll. Det måste finnas ett beslut från regeringen där det klart och tydligt framgår att staten tar ansvar, inte ett löfte från en minister som kan ha fått sparken i morgon, det är jag inte intresserad av.”

Ulf Berg säger att det hypotetiskt skulle kunna kosta Region Dalarna miljardbelopp om något gick fel med vaccinet.

”Du köper inte en bil för en halv miljon där bilförsäljaren säger ”vi fixar försäkringen nästa vecka” och så krockar du. Och då pratar vi bilar, här pratar vi människor. Nu tror vi inte att det ska gå fel, men du tror inte att du ska krocka heller när du åker ut med din nya bil.”

Modernas vaccin väntas komma till Region Dalarna under torsdagen eller fredagen. Men så länge det inte finns ett beslut kommer det inte att användas.

”Jag lever fortfarande med en förhoppning att regeringen ska kunna haspla ur sig ett beslut så att vi vågar börja använda vaccinet. Men det är bråttom”, säger Ulf Berg.

Till Ekot säger Lena Hallengren:

”Jag kan inte vara tydligare än att säga att regeringen garanterar att vi ska stå för den kostnaden. Att det ska inte vara någon skillnad om vaccinet omfattas av den svenska läkemedelsförsäkringen eller inte, och att det ska kunna ske retroaktivt.”

Småspararna rusar till SBB: ”Bottenfiske i sektorn”

SBB toppar återigen Nordnets och Avanzas listor över mest populära aktier bland småspararna. Trenden att försöka göra klipp i utbombande favoriter består därmed.

Samtidigt sjunker investeringstempot:

”Aktiespararna kapitulerar. Nu noterar vi nettosälj för första gången i år”, säger Nicklas Andersson från Avanza.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto:Martina Huber, Science Photo Library, Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera