1515
Annons

Regimkritisk rysk journalist mördad i Kiev

Regimkritiske ryske journalisten Arkadij Babtjenko har skjutits till döds i sitt hem i Ukrainas huvudstad Kiev. Hans hustru var i badrummet när hon hörde skott och rusade ut bara för att finna maken blödande.

Babtjenko dog av sina skador i ambulans på väg till sjukhus, uppger polisen som misstänker att mordet är kopplat till Babtjenkos yrkesliv. Han var en av Rysslands mest kända krigskorrespondenter, men hade lämnat hemlandet eftersom han fruktade för sitt liv, rapporterar Reuters.

”Jag blir faktiskt chockad. Hans röst var så viktig i dagens Ryssland: seriös och orädd. Hela världen blir fattigare utan en sådan stämma, som törs rapportera rakt och ärligt från ett land där demokratin håller på att smulas sönder”, säger Ola Larsmo, före detta ordförande för Svenska Pen.

Babtjenko, som blev 41 år, tilldelades 2015 Tucholskypriset av Svenska Pen, ett pris som sedan 1985 gått till författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten.

Som 18-årig värnpliktig skickades Babtjenko till kriget i Tjetjenien. Han har sedan skrivit flera böcker som skildrar just krig, däribland "Krigets färger. Ett vittnesmål" (2007) om Tjetjenien och "Bilder av ett litet krig" (2009) om Sydossetien.

Ola Larsmo, som träffade Babtjenko i samband med prisutdelningen, pekar på att journalisten levde under ständigt hot:

”Han var inte förvånad över att hatet och hoten mot honom skruvades upp när han vågade vara kritisk mot samhällsutvecklingen och nationalismen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?