Annons

Regimkritiker diskas i Hongkongvalet

HONGKONG. Minst tolv pro-demokratiska politiker diskvalificerades i Hongkong på torsdagen. Dagen innan greps fyra ungdomar för meddelanden på Instragram. Regeringen förnekar att det rör sig om ”politisk censur”.

Snaran har dragits åt ytterligare kring politisk och akademisk frihet i Hongkong efter att ledande politiker blockats, universitetsprofessorer sparkats och aktivister gripits under den kontroversiella nationella säkerhetslagen. 

Enligt uppgifter till lokalmedia kommer regeringen samtidigt skjuta upp septembers val till det lagstiftande rådet, stadens de facto parlament, till nästa år. 

Bland de minst tolv pro-demokratiska parlamentskandidater som diskvalificerats på torsdagen var protestprofilen Joshua Wong, tidigare ordförande för det partiet Demosistō, samt andra kända politiska namn. 

”Jag har precis diskvalificerats från valet till det lagstiftande rådet, trots att jag var den största vinnaren i primärvalet. Det är helt uppenbart att Peking ignorerar Hongkongbornas vilja”, skriver Joshua Wong på Twitter. 

”Men vi ger inte upp. Vårt motstånd kommer fortsätta och vi hoppas att omvärlden står upp för oss.” 

Regeringen säger att de inte utesluter att ytterligare kandidater kan komma att sparkas ut. 

”Beslutet [att diskvalificera kandidaterna] har inget att göra med så kallad politisk censur, restriktioner av yttrandefrihet eller förtryck av kandidaterna vilka vissa gjort gällande”, skriver regeringen i ett meddelande.  

Den kinesiska regeringens representanter i Hongkong visade stöd för diskvalificering och klargjorde att den nya lagen inte accepterar: Krav på självständighet eller självbestämmande, veto mot regeringens budget eller lobbyverksamhet med utlandet.

Tidigare i veckan sparkades en av Hongkongs mest kända prodemokrater, Benny Tai, från sin tjänst som adjungerad professor i juridik på University of Hongkong. Han var en av initiativtagarna till proteströrelsen 2014 där stora delar av staden ockuperades, och han dömdes förra året till 16 månaders fängelse. 

”Det här markerar slutet för den akademiska friheten i Hongkong,” skriver Benny Tai i ett meddelande. 

På onsdagen greps fyra aktivister mellan 16 och 21 år misstänkta för ”anstiftan till utbrytning”, alltså självständighet, efter att ha postat meddelanden på Instagram och Facebook. Det är första gången personer grips under den nya lagen utan att delta i pågående demonstrationer. 

”Att fyra ungdomar riskerar livstid i fängelse på grund av några meddelanden på sociala medier blottar hur drakonisk den nationella säkerhetslagen är”, skriver Nicholas Bequelin, Asienchef för människorättsorganisationen Amnesty International. 

Han framhåller vidare att organisationen oroas för att lagen även gäller människor utanför Hongkong, alltså även i Sverige.

”Ingen bör gripas enbart för att ha uttryckt en åsikt som strider mot regeringens”, säger han. 

Den nationella säkerhetslagen, som trädde i kraft 1 juli, har fördömts av länder världen över. Vita huset skrotade härom veckan Hongkongs speciella status med USA och har infört sanktioner. Kinas ambassad i Stockholm gick nyligen till angrepp mot Sverige utrikesminister Ann Linde för hennes stöd för hårdare åtgärder mot Kina kopplat till Hongkong. 

När Di intervjuade Joshua Wong härom veckan hade Sverige som enda EU-land lagt fram förslag på EU-sanktioner mot Kina. 

”Jag hoppas att flera länder följer Sveriges exempel”, sa han då. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?