1515

Regimkritiker diskas i Hongkongvalet

HONGKONG. Minst tolv pro-demokratiska politiker diskvalificerades i Hongkong på torsdagen. Dagen innan greps fyra ungdomar för meddelanden på Instragram. Regeringen förnekar att det rör sig om ”politisk censur”.

Snaran har dragits åt ytterligare kring politisk och akademisk frihet i Hongkong efter att ledande politiker blockats, universitetsprofessorer sparkats och aktivister gripits under den kontroversiella nationella säkerhetslagen. 

Enligt uppgifter till lokalmedia kommer regeringen samtidigt skjuta upp septembers val till det lagstiftande rådet, stadens de facto parlament, till nästa år. 

Bland de minst tolv pro-demokratiska parlamentskandidater som diskvalificerats på torsdagen var protestprofilen Joshua Wong, tidigare ordförande för det partiet Demosistō, samt andra kända politiska namn. 

”Jag har precis diskvalificerats från valet till det lagstiftande rådet, trots att jag var den största vinnaren i primärvalet. Det är helt uppenbart att Peking ignorerar Hongkongbornas vilja”, skriver Joshua Wong på Twitter. 

”Men vi ger inte upp. Vårt motstånd kommer fortsätta och vi hoppas att omvärlden står upp för oss.” 

Regeringen säger att de inte utesluter att ytterligare kandidater kan komma att sparkas ut. 

”Beslutet [att diskvalificera kandidaterna] har inget att göra med så kallad politisk censur, restriktioner av yttrandefrihet eller förtryck av kandidaterna vilka vissa gjort gällande”, skriver regeringen i ett meddelande.  

Den kinesiska regeringens representanter i Hongkong visade stöd för diskvalificering och klargjorde att den nya lagen inte accepterar: Krav på självständighet eller självbestämmande, veto mot regeringens budget eller lobbyverksamhet med utlandet.

Tidigare i veckan sparkades en av Hongkongs mest kända prodemokrater, Benny Tai, från sin tjänst som adjungerad professor i juridik på University of Hongkong. Han var en av initiativtagarna till proteströrelsen 2014 där stora delar av staden ockuperades, och han dömdes förra året till 16 månaders fängelse. 

”Det här markerar slutet för den akademiska friheten i Hongkong,” skriver Benny Tai i ett meddelande. 

På onsdagen greps fyra aktivister mellan 16 och 21 år misstänkta för ”anstiftan till utbrytning”, alltså självständighet, efter att ha postat meddelanden på Instagram och Facebook. Det är första gången personer grips under den nya lagen utan att delta i pågående demonstrationer. 

”Att fyra ungdomar riskerar livstid i fängelse på grund av några meddelanden på sociala medier blottar hur drakonisk den nationella säkerhetslagen är”, skriver Nicholas Bequelin, Asienchef för människorättsorganisationen Amnesty International. 

Han framhåller vidare att organisationen oroas för att lagen även gäller människor utanför Hongkong, alltså även i Sverige.

”Ingen bör gripas enbart för att ha uttryckt en åsikt som strider mot regeringens”, säger han. 

Den nationella säkerhetslagen, som trädde i kraft 1 juli, har fördömts av länder världen över. Vita huset skrotade härom veckan Hongkongs speciella status med USA och har infört sanktioner. Kinas ambassad i Stockholm gick nyligen till angrepp mot Sverige utrikesminister Ann Linde för hennes stöd för hårdare åtgärder mot Kina kopplat till Hongkong. 

När Di intervjuade Joshua Wong härom veckan hade Sverige som enda EU-land lagt fram förslag på EU-sanktioner mot Kina. 

”Jag hoppas att flera länder följer Sveriges exempel”, sa han då. 


Innehåll från EkobankenAnnons

Så används insatta medel på Ekobanken för att bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle

Ekobanken arbetar för att skapa ekologisk, kulturell och social hållbarhet.

Banken har blivit ett alternativ för sparare och låntagare som vill bidra till omställningen av samhället.

– Alla banker behöver inte se ut på samma sätt. Man kan vara annorlunda. Vi är det och vi arbetar hårt för att skapa ett hållbart mervärde för samhället, säger Maria Flock Åhlander, VD för Ekobanken.

Ekobanken är en liten svensk medlemsbank som arbetar för ökad hållbarhet i samhället och större transparens i banksektorn.

Förutom traditionell bankverksamhet, där kunderna har vanliga löne- och sparkonton och kan betala sina räkningar, så är en skillnad mot många andra banker att de pengar som kunderna sätter in på sina konton endast lånas ut till verksamheter som främjar samhället i en mer hållbar riktning.

Det kan handla om lån till ekologiskt jordbruk, hållbart bostadsbyggande eller icke-fossil energiproduktion.

Ekobanken erbjuder också så kallade omställningslån som riktar sig till företag och föreningar som vill ställa om sin verksamhet till att bli mer hållbar.

Alla lån till företag och föreningar listas på Ekobankens hemsida, vilket är unikt bland banker i Sverige. För att kunna göra det har Ekobanken skrivit bort en del av banksekretessen för företag och föreningar.

– Vi säger till våra medlemmar och kunder i banken att vi ska finansiera hållbara projekt och företag. Därför talar vi också om för dem och för allmänheten vilka låntagare banken har. Det blir ett kvitto för de som är kunder och ett kvitto på att vi faktiskt gör det vi säger, förklarar Maria Flock Åhlander.

Flera tankar i huvudet samtidigt

För Ekobanken är hållbarhet mer än bara klimat och miljö. Hållbarhet inkluderar även sociala och kulturella aspekter. Det är viktigt för dem att arbeta med dessa frågor internt och banken avsätter tid för utbildning. Eftersom huvudkontoret ligger i anslutning till en daglig verksamhet fås en direkt inblick i vikten av social hållbarhet. 

– Vi menar helt enkelt att det är viktigt att kunna hålla fler tankar i huvudet samtidigt; exempelvis klimatfrågan, artutrotning och biologisk mångfald, integration och psykisk ohälsa. Allt hänger ihop, säger hon.

Ekobanken har fått en stor kundtillströmning de senaste åren i takt med att klimatfrågan blivit mer aktuell. 

– Ekobanken har aldrig finansierat fossilbranschen och vi kommer aldrig att göra det heller. Det har vi varit väldigt tydliga med. Vi har sett en ”Greta-effekt”, där folk letar efter banker som inte finansierar användningen av fossila bränslen, förklarar hon och syftar på den världsberömda svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Ekobanken toppar prestigefull ranking

Organisationen Fair Finance International arbetar med att utvärdera finansiella aktörers hänsyn till hållbarhetsfrågor. I Sverige har de tittat på alla storbanker, Ekobanken och ytterligare aktörer. År efter år hamnar Ekobanken i topp, med 99 % uppfyllda krav, skyhögt över de svenska storbankerna.

– Vi tror att pengar kan förändra världen och kan hjälpa till att ställa om till en hållbar framtid. Hos oss vet kunderna verkligen vad som sker med deras pengar, avslutar Maria Flock Åhlander.

Om Ekobanken

Ekobanken är en värderingsdriven medlemsbank som ägs av ca 2 700 medlemmar/andelsägare och har ca 6 900 kunder. Ekobanken startade 1998 och vill ställa kapital till förfogande för den hållbara omställning som världen behöver nu och framöver. 

Du når Ekobanken på 08-551 714 70, info@ekobanken.se eller www.ekobanken.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ekobanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?