ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringskris i Finland – posttvist kan fälla statsministern

En arbetsrättslig dispyt inom posten har lett till en regelrätt regeringskris.

Finlands statsminister Antti Rinne står i centrum när hans största samarbetsparti har tappat förtroendet för honom och vill att hans parti Socialdemokraterna agerar.

Centern, det näst största partiet inom Finlands regering, har hållit krismöten under måndagen, under stor medial uppmärksamhet. Först stod det klart att riksdagsgruppen saknade förtroende för statsminister Rinne och sedan nådde partistyrelsen samma slutsats.

”Vi har starkt förtroende för koalitionsregeringen och regeringsprogrammet, men vårt förtroende har vacklat till regeringens handlingskraft. Vi hoppas att Socialdemokraterna ska återställa det”, säger Centerledaren Katri Kulmuni inför ett pressuppbåd efter krismötena, rapporterar finländska medier.

Det bristande förtroendet gäller en enskild person, enligt Kulmuni. Yle noterar att hon flera gånger undvek att svara på frågan om partiet kräver regeringschefens avgång.

Socialdemokraterna håller ett eget krismöte under måndagskvällen.

Den politiska krisen bottnar i en arbetskonflikt vid det finska postverket, Posti, där 700 paketsorterare flyttades över till ett dotterbolag med ett annat kollektivavtal där vissa av dem fick lägre lön.

Ansvarig minister Sirpa Paatero, som likt statsministern representerar Socialdemokraterna (SDP), avgick förra veckan. Hon hade försvarat postens hantering av de paketsorterarna. Kritiken har dock kvarstått mot statsminister Antti Rinne och hans hantering av ärendet. Han anklagas bland annat för att ha ljugit om frågan i riksdagen.

Rinne själv har riktat kritik mot Posti och sagt att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen. Det nekar bolagets ledning till.

Finlands regering bygger på en bred koalition mellan SDP, mittenpartiet Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet – här redovisade i storleksordning.

Antti Rinne har insisterat på att regeringen är ”fullt handlingskraftig” och kallade till sig samarbetspartiernas ledare på söndagskvällen för att försöka enas om ett svar på en interpellation som tre oppositionspartier lagt fram för en riksdagsdebatt på tisdagen. Mötet pågick in på småtimmarna, men det är oklart vad som sades.

De Grönas ledare Maria Ohisalo säger nu till Yle att partiet ännu inte tagit ställning, medan källor inom partiet uppger för Yle och tidningen Iltalehti att man inte anser det vara motiverat att byta ut statsministern, om han lägger alla kort på bordet i frågan.

Svenska Folkpartiet stödjer fortsatt Rinne, säger partiledaren Anna-Maja Henriksson till Yle :

”Men det är alldeles uppenbart att det har brustit i kommunikationen”.

Vänsterförbundet har hittills inte tagit ställning i frågan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer