1515

Regeringskris avvärjd i Norge

Bokstavligen i elfte timmen har Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) lyckats undvika en regeringskris. Sent på fredagskvällen fick hon gehör för ett ultimatum om hur bompeng-systemet, norska vägtullar, ska läggas upp i framtiden.

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg.Foto:Lise Åserud/TT

Efter många och ilskna turer mellan de fyra regeringspartierna den senaste tiden sade Kristelig Folkeparti och Fremskrittspartiet ja direkt. Och när även Venstre, vid en presskonferens vid 23-tiden, accepterade var hela regeringen ombord.

Solbergs "bompengeskisse" slår enligt norska medier bland annat fast att nollökningsmålet, det vill säga att biltrafiken inte får öka i norska städer, finns kvar. Hon erbjuder också kommunerna ökade statliga insatser, som ska möjliggöra både lägre biltullar och bättre kollektivtrafik.

Därmed hoppas regeringspartierna få lite medvind inför kommunal- och regionalvalet om två veckor.

De senaste åren har antalet vägbyggen och infrastrukturprojekt ökat dramatiskt i Norge. Byggen som dessutom tenderar att bli särskilt dyra, då landskapet präglas av fjällar och fjordar.

”Åker man genom Norge ser man hur nya vägar byggs nästan överallt. Det sker också en utbyggnad av kollektivtrafiken, och man anlägger nya cykelbanor. Faktum är att Solberg-regeringen har skrutit om dessa projekt, och undersökningar visar också att väljarna är nöjda med satsningarna”, sade valforskaren Bernt Aardal vid universitetet i Oslo, till TT före överenskommelsen.

Men smakar det, så kostar det. Infrastrukturprojekten finansieras till stor del på lokal nivå, och då genom vägavgifter som hämtas in i automatiska vägtullar – på norska kallade bompenger.

Det var sedan enfrågepartiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) börjat locka delar av opinionen inför valet som Fremskrittspartiet i våras startade striden inom regeringen om bompeng-systemet.

FNB:s framgångar kan delvis förklaras med ett växande missnöje bland Fremskrittspartiets (Frp) väljare, enligt Bengt Aardal. Det högerpopulistiska partiet gjorde sänkta vägavgifter till en hjärtefråga inför valet 2013 – men under Solbergregeringen har avgifterna i stället nått rekordhöga nivåer, som VG och andra norska medier rapporterar.

Men även om alla nu säger sig ha fått något i Solbergs senaste kompromiss är ingen riktigt nöjd med hur det gått till. Politikerna, och i synnerhet partierna Venstre och Fremskrittspartiet, har grälat inför öppen ridå.

”Jag känner att processen har fungerat dåligt, vilket försvagat hela regeringen. Vi kan inte hålla på så här”, säger Venstre-ledaren Trine Skei Grande till nyhetsbyrån NTB.

Solberg, som tidigare i veckan avbröt det nordiska toppmötet i Reykjavik för att åka hem och hantera krisen, är inte heller helt glad.

”Dessa senaste veckor har varit något av det svåraste i mitt jobb som statsminister”, sade hon på sin presskonferens på fredagskvällen.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?