1515

Regeringsfrågan spökar i Hultqvist-omröstning

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) behåller jobbet, sedan alliansen inte enats om att stå kvar vid kravet på misstroende.

Som väntat klarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) misstroendeomröstningen i riksdagen på tisdagen. Misstroendeförklaringen röstades ned med 137 röster mot 135.

58 ledamöter valde att lägga ned sina röster.

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist.Bild:Martina Huber

Ledamöter från M, KD, SD och Liberalernas Allan Widman, ordförande i försvarsutskottet, ville få bort Hultqvist. Den sistnämnda i strid med den egna partilinjen.

”För mig var det ett ganska enkelt beslut. Försvarsministern har under mer än ett års tid vetat om att det pågick en brottslig verksamhet riktad mot rikets säkerhet och under hela den tiden har han inte agerat för att avbryta den verksamheten”, säger Allan Widman, som i övrigt anser att Peter Hultqvist varit ”en bra försvarsminister.”

Jessica Polfjärd, gruppledare i Moderaterna, det parti som tog initiativ till omröstningen, är besviken över utfallet. Att Peter Hultqvist har ett stort förtroende också bland moderata väljare var inte en faktor i det moderata ställningstagandet.

”Det här är ingen popularitetstävling”, säger hon och pekar på att försvarsministern försatt Sverige i en säkerhetskris.

Alliansens trovärdighet som regeringsalternativ har inte skadats av att misstroendefrågan splittrar alliansen, anser Polfjärd till skillnad mot politiska bedömare.

”Många har sett vad vi har kunnat åstadkomma under åtta år och det finns en trovärdighet i alliansen som regering”, säger hon.

Centerns partiledare Annie Lööf gör samtidigt sitt bästa för att avdramatisera allianssplittringen vid tisdagens omröstning.

”Jag respekterar att vi landade på olika sätt”, säger hon.

Säger det något om det politiska landskapet att KD, M och SD hamnade på samma sida i omröstningen?

”Det tror jag inte”, säger hon.

Den uppfattningen delas inte av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Jag tycker det är en naturlig utveckling att vi inte längre har två block utan tre”, säger han.

Att misstroendeförklaringen röstades ner lastar Jimmie Åkesson i första hand Annie Lööf för.

”Återigen är det Centerpartiet som räddar Stefan Löfven kvar vid makten och som räddar den här regeringen”, säger han.

Vilken statsminister får man om man röstar på dig i det kommande riksdagsvalet?

”Då får man en alliansregering ”, säger Annie Lööf och pekar på att en kommer att förhandla över blockgränsen och inte med Sverigedemokraterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?