Regeringsfrågan i avgörande skede – nu måste C och L komma till skott

Regeringsfrågan går mot sitt avgörande och om bara en dryg vecka ska en ny statsministerkandidat presenteras. På fredagen hade talmannen ett samtal med Stefan Löfven och på kvällen ska han även tala med Ulf Kristersson.

Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.Foto:TT

Snart har det gått fyra månader sedan valet den 9 september och ännu finns ingen ny regering på plats.

Men nästa vecka går processen in ett avgörande skede och partierna har nu kommit till en punkt där de måste sätta ned foten.

Avgörandet ligger hos Centern och Liberalerna och det är i hög utsträckning de som avgör vem som ska bli nästa statsminister.

De två partierna har tidigare sagt nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson och förtroendesiffrorna har rasat för både Annie Lööf och Jan Björklund.

För Liberalernas del avgörs frågan på partirådet, som hålls den 13 januari, och även Centerpartiet har nu satt sig i beredskap för att fatta beslut.

På fredagen hade talmannen Andreas Norlén ett nytt samtal med Stefan Löfven och han ska även tala med Ulf Kristersson under kvällen.

“Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari”, skriver talmannen i en kommentar.

“Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val.”

Den 14 januari kommer Andreas Norlén hålla en avslutande talmansrunda med partiledarna och samma dag ska han lägga fram sitt förslag till statsminister.

En omröstning i riksdagen kommer att hållas två dagar senare, den 16 januari.

Stefan Löfven gick på fredagen ut med en uppmaning till de övriga partierna.

“Socialdemokraterna är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik. Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna", skriver han i en kommentar till TT.

Andreas Norlén har totalt fyra försök på sig att föreslå en statsminister som kan tolereras av riksdagen. Så här långt har två misslyckats och blir det nej även i det tredje försöket kommer en sista omröstning hållas den 23 januari.

Om det inte väljs en ny statsminister då heller ska ett extraval hållas inom tre månader.


Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?