ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringsfrågan i avgörande skede – nu måste C och L komma till skott

  • Liberalernas partiledare Jan Björklund och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: TT

Regeringsfrågan går mot sitt avgörande och om bara en dryg vecka ska en ny statsministerkandidat presenteras. På fredagen hade talmannen ett samtal med Stefan Löfven och på kvällen ska han även tala med Ulf Kristersson.

Snart har det gått fyra månader sedan valet den 9 september och ännu finns ingen ny regering på plats.

Men nästa vecka går processen in ett avgörande skede och partierna har nu kommit till en punkt där de måste sätta ned foten.

Avgörandet ligger hos Centern och Liberalerna och det är i hög utsträckning de som avgör vem som ska bli nästa statsminister.

De två partierna har tidigare sagt nej till både Stefan Löfven och Ulf Kristersson och förtroendesiffrorna har rasat för både Annie Lööf och Jan Björklund.

För Liberalernas del avgörs frågan på partirådet, som hålls den 13 januari, och även Centerpartiet har nu satt sig i beredskap för att fatta beslut.

På fredagen hade talmannen Andreas Norlén ett nytt samtal med Stefan Löfven och han ska även tala med Ulf Kristersson under kvällen.

“Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari”, skriver talmannen i en kommentar.

“Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val.”

Den 14 januari kommer Andreas Norlén hålla en avslutande talmansrunda med partiledarna och samma dag ska han lägga fram sitt förslag till statsminister.

En omröstning i riksdagen kommer att hållas två dagar senare, den 16 januari.

Stefan Löfven gick på fredagen ut med en uppmaning till de övriga partierna.

“Socialdemokraterna är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik. Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna", skriver han i en kommentar till TT.

Andreas Norlén har totalt fyra försök på sig att föreslå en statsminister som kan tolereras av riksdagen. Så här långt har två misslyckats och blir det nej även i det tredje försöket kommer en sista omröstning hållas den 23 januari.

Om det inte väljs en ny statsminister då heller ska ett extraval hållas inom tre månader.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies