Hoppa till innehållet

Annons

Regeringsförslag: Sänkt moms för naturguider

Regeringen vill sänka momsen för naturguider. Miljöpartiets förslag kommer kosta cirka 300 Mkr per år.

Bild:TT

"En ganska stor satsning, den största regeringen gjort för besöksnäringen”, säger finansmarknadsminister Per Bolund om reformen.

Sänkt skatt för naturguider är ett miljöpartistiskt krav som nu blir regeringspolitik. Regeringen tänker i höstens budget föreslå sänkt moms från 25 till 6 procent, vilket innebär att en älgsafari i en djurpark och en älgsafari i naturen får samma momssats.

”En guidning som i dag kostar 700 kronor kommer bli 100 kronor billigare”, säger Per Bolund.

Bäversafari, kanotturer, jakter och andra naturaktiviteter med guider är en relativt liten bransch med en omsättning på cirka 1,5 miljarder kronor per år.

”Det handlar om cirka 2.700 företag som nu får en chans att utveckla sin verksamhet”, säger Per Bolund.

Regeringen hoppas att momssänkningen också ska skapa nya jobb i branschen.

”Det handlar om en tydlig jobbpolitik, kombinerad med en tydlig miljöpolitik”, säger miljöminister Karolina Skog som på tisdagen presenterade satsningen tillsammans med Per Bolund.

Regeringen tror att det kommer behövas fler naturguider framöver.

”I en urbaniserad tid är det naturligt att fler behöver ta hjälp av guider. Det här är något som kommer växa i framtiden”, säger miljöminister Karolina Skog.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera