Annons

Regeringsförslag riskerar ge dyrare byggen

Byggbranschen är starkt kritiskt till regeringens väntade förslag om entreprenöransvar.
Följden blir bland annat sämre konkurrens när mindre företag inte släpps in, och därmed dyrare byggprojekt, enligt Sveriges Byggindustrier.

För facket handlar det om att motarbeta uppdelningen av A- och B-lag på byggena.

Det byggs för fullt i Hagastaden i Solna.
Det byggs för fullt i Hagastaden i Solna.Bild:Jonas Ekströmer/TT

Tanken med regeringens förslag som i eftermiddag presenteras av statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, är att det ska skapa "ordning och reda" i byggbranschen. Exempelvis ska en löntagare som inte får sin lön utbetald kunna gå till beställarens företag och kräva denne på pengar, enligt det så kallade entreprenörsansvaret. Men förslaget skjuter bredvid målet, enligt Mats Åkerlind.

De oseriösa företagen kommer att kunna verka ändå, men kanske ännu mer i det fördolda och där de oseriösa företagen tvingar andra att ta ansvar för de anställda — att någon annan får betala. Konsekvensen riskerar bli dyrare byggen, enligt Åkerlind.

LO-facket Byggnads är förstås av annan uppfattning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?