Regeringens samordnare visar vägen till miljömålen

För att minska miljöpåverkan måste Sverige ta tillvara på den kraft och vilja som finns i näringslivet.
Det menar regeringens samordnare för nationella miljömål i näringslivet, Annika Helker Lundström.

Regeringens samordnare Annika Helker Lundström har i uppdrag att göra miljömålen konkreta för företag.
Regeringens samordnare Annika Helker Lundström har i uppdrag att göra miljömålen konkreta för företag.Bild:Ninni Andersson

”De stora företagen ligger långt fram och har arbetat i linje med miljömålen under en längre tid. Stort fokus ligger i dag på klimat och energi, men företagen måste arbeta bredare än så med områden som mark, vatten och biodiversitet”, säger Annika Helker Lundström.

Det har snart gått två år sedan hon tillsattes på posten som regeringens samordnare för nationella miljömål i näringslivet.

Under sin tid i statens tjänst har Annika Helker Lundström lett en enmansutredning, där resultaten ska presenteras för regeringen den 1 juli 2017.

”Mitt uppdrag är att underlätta för företag att arbeta med miljömålen och se till så att svenska företag och myndigheter blir bättre på att uppfylla miljömålen.”

Miljömålen infördes i Sverige så tidigt som år 2000. De är 17 till antalet och förutom 16 områdesspecifika mål finns även ett så kallat generationsmål som går ut på att lämna över ett samhälle där miljöproblemen är lösta till nästa generation.
Enligt Annika Helker Lundström är en av nycklarna till detta att företagen förstår sin miljöpåverkan.

”Jag har därför tagit fram tre lathundar för mindre företags miljöarbete och konkretiserat miljömålen.”

Kan du ge ett exempel?
”Målet ’Ingen övergödning’ kan kännas svårbegripligt, men innebär bland annat att minska körsträckan och att efterfråga renare sjötransporter.”

Annika Helker Lundström har även bildat ett nätverk med 25 bolag. I nätverket ingår flera stora bolag, exempelvis telekombolaget Telia, möbeljätten Ikea och konfektyrbolaget Fazer.
Även mindre företag såsom sportutrustningsföretaget Houdini och gårdsbutiken Jannelunds gård ingår.

”De rapporterar utifrån en viss mall som visar hur de bidrar till miljömålen. Därigenom ger de även mig input till min slutrapportering.”

Men svenska företag är även beroende av omvärlden. Sedan ett drygt år tillbaka finns FN-reglerna som kallas för Agenda 2030 och innehåller 17 hållbarhetsmål som är en rättelsemall för alla världens företag.

Enligt Annika Helker Lundström kan svenska företag också bidra genom att sätta press på utländska underleverantörer.

”Som importör av varor utanför EU är det exempelvis viktigt att alltid ställa frågor om huruvida varan innehåller ämnen på EU:s kandidatlista. Många gånger kommer leverantörer inte att kunna svara på detta direkt, men om fler frågar kommer det att bidra till ökad kunskap om kemikalieinnehåll.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?