Regeringens nya skattehöjningar

Regeringen vill sänka elskatten för datacenter, men samtidigt höja skatten på koldioxid i värmesektorn. Ambitionen är även att ha en ny flygskatt på plats den 1 januari nästa år.

Bild:TT

Regeringen har tidigare sänkt skatten för större serverhallar och aviserar nu en ny sänkning för mindre datacenter inför höstens budgetproposition.

Totalt handlar det om sänkta skatter för 170 miljoner kronor, som kommer att beröra ungefär 200 företag.

”Förhoppningen är att det här ska ge fler datacenter som expanderar, så att det blir mer av jobb och tillväxt inte minst i norra delen av Sverige”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I den andra änden föreslår regeringen skattehöjningar i samma storleksordning. Det handlar dels om en höjning av koldioxidskatten vid kraft- och fjärrvärmeanläggningar, dels om en indexering av flera miljöskatter på bland annat naturgrus, avfall och kemikalier.

”De här riktade satsningarna kommer att göra att det finns starka incitament att gå bort från fossila bränslen i el- och värmesektorn”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Enligt Per Bolund är det viktigt att se den nya skatteväxlingen ur ett större perspektiv, där regeringen tidigare lagt fram en rad åtgärder på miljö- och klimatområdet.

”Vi har också ambitionen att gå fram med en flygskatt från den 1 januari 2018”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?