Annons

Regeringens nya krispaket: Lättare få a-kassa

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om ett nytt krispaket för den svenska ekonomin. Med i paketet finns bland annat sänkta krav för att få a-kassa.

”Det är viktigt att rusta för att alla jobb inte kommer kunna räddas. Vi får räkna med ökad arbetslöshet. Då är det prio för oss att man inte hamnar i kommunernas stödsystem”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Magdalena Andersson och Per Bolund.
Magdalena Andersson och Per Bolund.Foto:Janerik Henriksson/TT

Krispaketet är det fjärde i raden och den här gången är det insatser för arbetsmarknaden som föreslås av samarbetspartierna.

I paketet finns bland annat satsningar på a-kassa, utbildningar och tillskott till Arbetsförmedlingen för att öka insatserna på arbetsmarknaden i takt med att fler väntas bli arbetslösa.

”Ju fler som snabbt kan komma tillbaka i arbete, desto mer skattemedel har vi till skola, omsorg och polis”, säger finansminister Magdalena Andersson (S.)

Den största delen, drygt 5,3 miljarder kronor, läggs på a-kassan. Kraven sänks, både vad gäller hur mycket man måste ha arbetat för att kvalificera sig och hur länge man behöver ha varit med i a-kassan.

”Vi går in i krisen med en låg täckning av andelen som är med i a-kassan”, säger finansmarknadsminister Per Bolund och tillägger:

”Det är viktigt att rusta för att alla jobb inte kommer kunna räddas. Vi får räkna med ökad arbetslöshet, då är det prio för oss att man inte hamnar i kommunernas stödsystem.”

Även nivåerna höjs för vad personer kan få ut från systemet, från golv till tak. Det innebär att den som hamnar utan arbete kommer att få mer i plånboken genom coronakrisen.

”Det här ökar tryggheten för väldigt många människor som är oroliga över hur de ska klara sin försörjning”, säger Magdalena Andersson.

Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström medger att en mer öppen a-kassa inte ligger högst upp på Centerns lista över önskade åtgärder, men han säger att han ser nödvändigheten i miljardsatsningen.

”I det extraordinära läge vi nu är i så kan man inte hålla sig med den typen av käpphästar, man gör det som är smart. Temporärt fram till årsskiftet är det här en klok politik”, säger Emil Källström.

Under måndagen presenterade Arbetsförmedlingen historiskt höga varselsiffror. I mars låg månadssiffran på 36.800 personer.

Arbetsförmedlingen får nu 330 miljoner kronor för att kunna öka insatserna på arbetsmarknaden. 

Dessutom finns pengar avsatta för att öka antalet platser på distansutbildning och yrkesutbildningar. Tanken är att fler ska kunna utbilda sig under kristiden för att sedan ha bättre kompetens när faran över ljuder, förhoppningsvis redan under tidig sommar.

För att få in fler studenter som studerar vård eller medicin slopas också fribeloppet, det inkomsttak för arbete som studenter har för att kunna få studiestöd och lån. 

Kvittot för hela paket landar på drygt 10,8 miljarder kronor.

 


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?