Annons

Regeringens nya hälsogeneral: ”För mycket sjuksystem i Sverige”

Regeringen har utsett Friskis & Svettis-grundaren Johan Holmsäter till att leda kampen mot svenskarnas övervikt och fetma. Nu är han på jakt efter rätt kompetens och de bör ha bra skor på fötterna. 

”Hälften av mötena kommer att hållas gående.”

Johan Holmsäter, ny nationell samordnare för ökad fysisk aktivitet.
Johan Holmsäter, ny nationell samordnare för ökad fysisk aktivitet.Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Stillasittandet ökar bland ungdomar, och övervikt och fetma är en stigande trend bland svenskarna. Samtidigt pekar mycket på att övervikt är en riskfaktor för att bli svårt sjuk i den pågående covid-19-pandemin. Regeringen säger sig vilja kraftsamla mot övervikten och i fredags meddelade socialminister Lena Hallengren att hon utsett Johan Holmsäter till nationell samordnare för ökad fysisk aktivitet.

”Det känns oerhört hedrande. Det ska bli kul och spännande att rulla upp ärmarna och ta mig an uppgiften”, säger Johan Holmsäter.

Han har en gedigen bakgrund inom fysisk aktivitet själv. I slutet av 1970-talet grundade Johan Holmsäter motionsföreningen Friskis & Svettis, som i dag består av 160 ideella föreningar, varav 109 i Sverige. Över en halv miljon svenskar är medlemmar. Johan Holmsäter har även arbetat för att få in hälsoperspektivet i företags affärsplaner, genom det egna företaget Liv & Lust. Han var också krönikör på Dagens industri mellan åren 1986 och 2000.

Han fick frågan om det nya regeringsuppdraget för drygt två veckor sedan. Att det sammanfaller med coronakrisen och att övervikt klassas som en riskfaktor är dock en slump. Johan Holmsäter menar dock att den pågående pandemin på sikt kan påverka arbetet positivt.

”Det här uppdraget kunde inte komma lämpligare. Människor tvingas just nu stanna upp och reflektera över sin situation, och de existentiella frågorna blir tydligare. Det välkomnar jag.”

Den nationella samordnaren ska under tre år ”öka den allmänna kunskapen om vilka goda effekter fysisk aktivitet bidrar med för var och en av oss” samt ”mobilisera och engagera relevanta aktörer i samhället”, enligt direktivet från Socialdepartementet. 

Hur kommer du att arbeta?
”När jag skapade Friskis & Svettis gick jag inte till andra organisationer och kollade hur de gjorde, utan jag samlade en skara människor som är hemskt duktiga på olika saker, och som entusiasmerar. Jag kommer att göra likadant här”, säger Johan Holmsäter, och tillägger att de som han bjuder in bör investera i bra skor:

”Våra möten kommer till 50 procent att hållas gående, jag kör 'walk and talk' i rask takt i 45 minuter.”

I fokus står framför allt tre grupper som blir allt mer inaktiva och därmed löper risk för övervikt: Barn och ungdomar, 70-plussarna, samt personer som är funktionshindrade eller resurssvaga.

Framför allt är Johan Holmsäter bekymrad över tonåringar, som han anser i hög grad inte kommer att klara de fysiska belastningarna när de om några år kommer ut på arbetsmarknaden. Exakt vilka förslag han kommer att lägga fram för regeringen återstår att se, men han tycker till exempel att det är en missriktad välvilja att skjutsa sina barn till skolan, och att äldre kanske kan engageras som resurser i skolan genom att följa med på skolpromenader.

”Det här är inte en fråga för gymmen att lösa, utan måste lösas i människors egen vardagsmiljö. Hur kan vi bli mer aktiva i vardagen?”

”Det har byggts för mycket sjuksystem i Sverige. Det som görs inom vården just nu är fantastiskt, men nu är det också dags att vi börjar bygga frisk- och hälsosystem. Vi måste inspirera, motivera och stödja det stora flertalet att bli mer aktiva. Jag kommer att komma med massor av idéer”, säger Johan Holmsäter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera