1515

Regeringens nya grepp mot "skurkföretag"

Regeringen tillsätter en ny delegation mot arbetslivskriminalitet.

”Fusk och kriminalitet i arbetslivet har blivit ett allt större samhällsproblem”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.

Det finns aktörer som satt i system att utnyttja utländsk arbetskraft och kringgå regler. Ibland finansierar deras vinster den grova organiserade brottsligheten i Sverige, säger Eva Nordmark.

”Regeringen bad för ett antal år sedan myndigheterna att titta på hur grått det är därute på arbetsmarknaden. När de kom tillbaka sa de att det inte är grått, det är svart. Det finns väldigt mycket problem med fusk och brottslighet i arbetslivet”, säger Eva Normark.

Dessutom har problemen enligt Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket växt de senaste åren.

Hur ser du på att problemen ökat samtidigt som ni jobbat för att motverka det?

”Jag ser väldigt allvarligt på det. Jag ser också att under pandemin säger myndigheterna att det finns risk för att utnyttjandet och den här brottsligheten ökar för att människor hamnar i väldigt utsatta situationer”, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsministern inrättar nu en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet som ska ”verka samlande och stödjande, främja samverkan och bidra till ett utökat erfarenhetsutbyte”, enligt Normark.

Delegationen har ett bredare perspektiv med representanter utanför myndighetsvärlden. Ledamöterna kommer från fackförbund, arbetsgivarföretag, branschorganisationer, ambassadören mot människohandel och myndigheter med olika ansvarsområden som Medlingsinstitutet och Tillväxtverket.

Till ordförande utses Ola Pettersson, tidigare bland annat chefsekonom på LO.

”Jag ser att det här är ett växande samhällsproblem och jag ser mycket fram emot att få bidra till att bekämpa det”, säger han på pressträffen.

Det handlar om att det ska vara schysst konkurrens men också om att värna skatteintäkter för alla svenska skattebetalare, säger han.

Arbetslivskriminalitet handlar om allt från brott mot lagar som rör arbetsmiljö och skatter till otillåtet utnyttjande av välfärdsförmåner. Det kan också handla om penningtvätt eller att arbetskraft utnyttjas genom människohandel och människoexploatering.

”Kriminella aktörer som bedriver arbetslivskriminalitet kombinerar ofta olika regelöverträdelser på flera områden”, säger Eva Nordmark. 

Vilka branscher oroar dig mest?

”Byggbranschen, restaurangbranschen och skönhetsbranschen och så har vi fått rapporter från skogsnäringarna. Det här är en företeelse som finns i flera branscher, säger arbetsmarknadsministern.”

Under åren 2018 till 2020 gjorde de åtta myndigheter som på uppdrag av regeringen samverkar mot arbetslivskriminalitet 4.000 gemensamma kontroller av arbetsplatser. I hälften av fallen ledde det till krav på att åtgärda brister.

Drygt ett av tio kontrollerade företag tvingades att stänga hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittats, enligt regeringen.

Regeringen har tidigare aviserat att Arbetsmiljöverket ska få 30 miljoner kronor per år från och med 2021 för att öka insatserna mot arbetslivskriminalitet. I budgetpropositionen för 2022 föreslogs tio miljoner kronor mer per år till myndigheten.


Innehåll från BackerAnnons

”Elektrifierade fordon kommer stegvis att kannibalisera förbränningsmotorn”

Del av styrsystem till batteripack i elbil.
Del av styrsystem till batteripack i elbil.

Morgondagens fordon är synonymt med elektrifiering. När förbränningsmotorer byts ut mot eldrift ställs nya och högre krav på leverantörerna. Ett företag som matchar branschens omställning är Backer – experten inom den senaste värmetekniken för elfordon. 

Från den lilla orten Sösdala i mellersta Skåne har Backer vuxit och blivit den främsta, världsledande leverantören av lösningar inom värmeelementbranschen. Bolagets lösningar finns i allt från strykjärn och diskmaskiner till satellitmottagare och flera transportmedel. 

I och med den gröna omställningen inom fordonsbranschen har lösningar för elektrifierade fordon fått ett uppsving för att matcha den snabba utvecklingen under de senaste åren. Och Backer är inte sena på bollen. Utveckling inom eldrivna och självkörande fordon har gjort dem till en nyckelaktör inom värmelösningar som är avgörande för fordonets tillförlitlighet. 

– Det ställs helt andra krav på produkter och funktioner i och med elektrifieringen inom fordonsbranschen eftersom du inte har en bränslebaserad källa. Fordonsrelaterad mjukvara är något som fordonsbyggare förväntar sig att fler underleverantörer kan integrera i framtiden. Det innebär att vi måste vara djupt involverade i kommunikationskraven för mjukvaran och erbjuda energieffektiva lösningar, säger Kristian Paulsson, produktchef på Backer. 

Mjukvaran vital för elfordons funktion

Enligt Kristian Paulsson handlar elfordon många gånger mer om mjukvara än hårdvara. Med övergången till elektrifiering har datorer blivit bilens hjärta som kommunicerar med batteriet, elmotorerna, bromsarna, lamporna samt andra kritiska system. Utan mjukvara fungerar ingenting i elfordonet, helt enkelt. 

– Utan mjukvaruutveckling fungerar inte morgondagens fordon, säger Kristian Paulsson. 

I samband med omställningen uppstår ett tomrum där fordonsbyggare som i stor mån varit bränslefokuserade nu får svårt att ställa om till att koda mjukvara som ska styra alla funktioner. Och samtidigt blir ledtiderna allt kortare. Johan Harder, platschef på Backer Calesco, en affärsenhet inom Backer AB, berättar att Backer börjat titta på fjärde generationens produkter för elektrifierade fordon. 

– För att framtidens fordon ska kunna vara helt självkörande och verkligen fungera under alla förhållanden behövs rengöringssystem och värmning av linser, radarsystem och sensorer. Här har vi flera stora projekt som vi tror kommer få stor betydelse framåt, säger Johan Harder, platschef på Backer Calesco. 

Korta beslutsvägar är en lyckad strategi

Med över 50 års erfarenhet inom intelligent uppvärmning och styrning ligger Backer i framkant i branschen och har bred kunskap inhouse. Lika viktigt som att värna om den befintliga kompetensen är det också att attrahera nya förmågor. Kristian Paulsson berättar att företaget är snabbfotade och främjar korta beslutsvägar. 

– På Backer har vi en optimistisk framtidssyn och välkomnar nya ingenjörer och teknikintresserade med öppna armar. Som ny hos oss kommer du in till en arbetsplats med väldigt korta beslutsvägar. Vi har en filosofi inom NIBE-koncernen som vi kallar för Combined Power som kort och gott innebär att bolag inom gruppen sammankallas och medverkar i utveckling och framtagning av produkter och lösningar med sina respektive unika kompetenser och teknik. Detta ger en god teknikkunskap och kompetensöverföring mellan bolagen. Det har visat sig vara en lyckad strategi, säger han. 

Om Backer AB:

Backer AB och Backer Calesco är två delar av Backergruppen som ingår i NIBE-koncernen. Backer är en av världens främsta experter på lösningar inom värmeteknik med tillhörande elektronisk styrning och kontroll. I produktportföljen finns ett brett utbud av komponenter och värmelösningar för fordon. Backer har sammanlagt 10 000 anställda i 26 länder. 

Läs mer om Backer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Backer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?