1515

Regeringens nya besked: Fler ansiktsmasker kommer

Sverige får tag på mer skyddsutrustning till vården, det berättar socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på torsdagen.

Socialminister Lena Hallengren.
Socialminister Lena Hallengren.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Det finns en brist på skyddsutrustning. Vi har arbetat intensivt för att få andra länder att lätta på exportrestriktioner”, säger Lena Hallengren.

I fredags träffade regeringen flera bolag som kunde öka eller inleda produktionen av skyddsutrustning till svensk sjukvård.

Enligt socialministern har Socialstyrelsen nu fått till ett avtal direkt med tyska Dräger för att få tillgång till ansiktsskydd under en längre tid i Sverige.

Enligt bolaget handlar det om 200.000 ansiktsmasker som kommer att levereras i månaden i kampen mot coronaviruset. Kostnaden vill Lena Hallengren inte kommentera, men hon säger att fler avtal som det med Dräger kan komma framöver.

Enligt Socialstyrelsens uppgifter till Dagens industri har myndigheten hittills drabbats av en försenad leverans av skyddsmaterial, den ska nu ha anlänt från bolaget 3M.

”För övrigt så har vi inga andra leveranser som är stoppade eller försenade i nuläget, utöver normala leveranstider”, skriver Pontus Rotter, stabschef för Socialstyrelsens särskilda organisation i ett mejl till Di.

Att Sverige nu tvingas ingå avtal med kort varsel, tycker socialminister Lena Hallengren varken är ett under- eller överbetyg för den svenska beredskapen.

”Vi får utvärdera det sedan men vi är i ett extraordinärt läge. Att vara förberedd på den värsta hälsokrisen vi kan minnas, det har ingen varit tillräckligt förberedd på i det här läget”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?