Annons

Regeringens hyreslättnader ännu inte godkända av EU

Näringsminister Ibrahim Baylan meddelade på torsdagens presskonferens att en dialog förs med EU-kommissionen om förslaget på stöd till hyresnedsättningar, men än finns inget godkännande från kommissionens sida. 

Foto:Joey Abrait

”Det är många företag har sett kraftigt minskad efterfrågan. Det finns till och med de som inte har någon efterfrågan”, säger Ibrahim Baylan på torsdagens presskonferens om det föreslagna stödet riktat mot hyressänkningar. 

”Det är inte en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi gör vårt yttersta och jobbar intensivt från regeringen sida för att mildra konsekvenserna. Det är viktigt att vi känner att om vi fortsätter att hjälpas åt kommer vi att klara den här krisen.”

Förslaget, som presenterades första gången i slutet av mars, innebär att staten täcker hälften av hyressänkningar på upp till 50 procent av den fasta hyran. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Han beskriver paketet som ett effektivt sätt att hjälpa företag genom krisen och uppmuntrar även andra aktörer att ta ansvar för sina affärsrelationer. 

Förutsättningen är en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst om nedsatt hyra under perioden 1 april till 30 juni.

Osäkerheten kring paketet har varit stor, bland de många parter som nu förhandlar om lokalhyror runt om i landet. Tidigare besked har gjort gällande att det riktar sig till sällanköpshandeln, hotell- och restaurangbranschen och vissa andra branscher. 

På torsdagen berättar Ibrahim Baylan att det handlar om verksamheter som är konsumentnära och som har drabbat särskilt hårt av den pågående krisen. 

”Även verksamhet som bygger på fysisk närhet mellan producent och konsument omfattas”, säger han och nämner butikshandel, logistikverksamhet, restauranger och arrangemang av kongresser och mässor. 

Även tjänster som tandläkare, fysioterapeutisk verksamhet, hår- och kroppsvård är inkluderade.

Eftersom stödet räknas som statsstöd, måste EU-kommissionen godkänna förordningen. Ibrahim Baylan beskriver dialogen som god och han har ”stora förhoppningar” om att den ska godkännas så att regeringen kan fatta beslut i nästa vecka. 

Han passar också på att skicka en känga till de fastighetsägare som ännu inte gått med på att sänka hyrorna. 

”Jag får en del oroväckande signaler från såväl Svensk Handel som besöksnäringen om att viljan hos en del fastighetsägare är svag till att vara med och hjälpa till i den här besvärliga situationen”. 

”Därför skulle jag vilja skicka ut en kraftfull signal till de fastighetsägare som i dag är tveksamma till om de ska vara med. Vi är i ett väldigt besvärligt läge. Staten och skattebetalarna är beredda att fortsätta vidta åtgärder för att mildra den pågående krisen på vår ekonomi och på sysselsättningen. 

”Ska vi lyckas med detta måste vi alla vara med och bidra. ”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?