1515

Regeringens förslag: Så blir den nya spelmarknaden

Huvuddragen i en ny spellagstiftning står fast. En skatt på 18 procent införs liksom en licens- och tillsynsavgift. Staten behåller sitt monopol inom landbaserat kasino samt spel på värdeautomater.

”Det här är den största reformen någonsin. Den kommer få massor med följdeffekter”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Bild:Jessica Gow/TT

Det var en stolt civilminister som presenterade huvuddragen i en ny spelproposition, en fråga som dragits i långbänk sedan 2006.

”Vi föreslår att vi omreglerar den svenska spelmarknaden och inför ett licenssystem för samtliga aktörer på den svenska spelmarknaden”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

”Staten ska återta kontrollen över spelmarknaden och säkerställa att svensk lag gäller. Det här är den största reformen någonsin på det här området”, fortsätter han.

Propositionen följer i stort lagförslaget som skickades ut på remiss vid årsskiftet. Spelmarknaden delas i stort upp i tre delar, en med spel förbehållet staten, lotterier som främjar allmännyttiga ändamål samt licensierade kommersiella spel.

Spelbolag som verkar i Sverige måste ansöka om licens och betala en licens- och tillsynsavgift. Skattesatsen landar på 18 procent. För staten innebär reformen extra intäkter på 400 Mkr per år.

”Aktörer som agerar från utlandet ska anpassa sig till den svenska lagstiftningen och betala skatt i vårt land”, säger Ardalan Shekarabi.

”Olicensierat spel ska vara kriminaliserat”, fortsätter ministern.

Lotteriinspektionen omvandlas till den nya Spelmyndigheten. Hårdare regler för att minska spelmissbruk införs. Och kravet på registrering för samtliga spelare står fast.

Men frågor kvarstår. Hästnäringens förutsättningar ska utredas ytterligare och i väntan på det behåller staten kontrollen över ATG.

Även Svenska Spels framtid är oviss vid en maktskifte. Regeringen vill behålla Svenska Spels två framtida delar, den som inte utsätts för konkurrens och den andra delen med licensspelen.

Men Moderaterna vill sälja licensverksamheten. Den 13 juni röstar riksdagen om propositionen och det råder i dagsläget enighet över blockgränsen i frågan om en ny spelreglering.


Innehåll från EKNAnnons

Så här löser EKN dina exportutmaningar

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Exportföretag har många utmaningar – inte minst kopplade till likviditet och finansiering. Statliga EKN har tagit fram flera lösningar som hjälper Sveriges exportföretag, och som även kan ge konkurrensfördelar. 

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer 

EKN är en statlig myndighet som finns till specifikt för att hjälpa svenska exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN – här berättar han hur du kan kombinera EKN:s olika lösningar i en och samma exportaffär.

1. Sälj mer genom att kunna erbjuda bättre kredittider 

Vilka betalningsalternativ du erbjuder dina kunder påverkar dina affärer. Inte minst under pandemin kan längre eller mer generösa kredittider vara en stor konkurrensfördel. Lösningen kan vara EKN:s garanti för kundfordringar.

– Den här garantin innebär att EKN går in och täcker upp risken att du inte får betalt – garantin täcker normalt 95 procent av det försäkrade beloppet. Du kan alltså vara säker på att få betalt, vilket gör det lättare att erbjuda längre kredittider, förklarar Carl-Johan Karlsson.

Långa kredittider kan dock ändå påverka likviditeten negativt. Därför, säger han, kan du ofta använda EKN:s garanti för att belåna fakturan hos din bank.

– Det ger möjligheter för dig att få betalt snabbare genom din bank, samtidigt som din kund kan få betalningsvillkoren de behöver. Det är så här svenska företag har tagit sig ut i världen i 70 år – genom att använda det svenska exportfinansieringssystemet.

2. Försäkra förskottet – så att kunden vågar ge dig det

Okej, så kunden valde dig! Nu behöver du kapital för att kunna producera och leverera. Ofta innebär det att du behöver ett förskott från kunden, men hur ska kunden våga lita på att deras förskottsbetalning inte går upp i rök? Här kommer EKN:s motgaranti in.

– Den vanligaste lösningen är att banken ställer ut en så kallad förskottsgaranti, men banken vill precis som kunden i utlandet ha något slags garanti. Då kan du och banken använda EKN:s motgaranti, som försäkrar 75 procent av förskottsbeloppet. Det kan vara avgörande för att få affären i hamn.

3. Säkra pengar för resten av affären

Ofta kräver en stor order mycket kapital. De flesta banker vill så klart hjälpa sina företagskunder med en kredit i de här situationerna, men ofta räcker inte säkerheterna till. Därför finns EKN:s rörelsekreditgaranti.

– Den här garantin gör att EKN kan dela risken med banken om de beviljar lånet du behöver. Normalt kan EKN täcka 50 procent av risken, men nu under pandemin kan EKN:s rörelsekreditgaranti täcka ända upp till 80 procent av kreditrisken. Det gör att banken bara behöver riskera 20 procent av lånets storlek och det ökar chansen avsevärt att de säger ja till dina kapitalbehov, förklarar Carl-Johan Karlsson. 

Läs mer om EKN:s lösningar för exportföretag och deras underleverantörer 

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?