Annons

Regeringens förslag: Så blir den nya spelmarknaden

Huvuddragen i en ny spellagstiftning står fast. En skatt på 18 procent införs liksom en licens- och tillsynsavgift. Staten behåller sitt monopol inom landbaserat kasino samt spel på värdeautomater.

”Det här är den största reformen någonsin. Den kommer få massor med följdeffekter”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Civilminister Ardalan Shekarabi (S).Bild:Jessica Gow/TT

Det var en stolt civilminister som presenterade huvuddragen i en ny spelproposition, en fråga som dragits i långbänk sedan 2006.

”Vi föreslår att vi omreglerar den svenska spelmarknaden och inför ett licenssystem för samtliga aktörer på den svenska spelmarknaden”, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

”Staten ska återta kontrollen över spelmarknaden och säkerställa att svensk lag gäller. Det här är den största reformen någonsin på det här området”, fortsätter han.

Propositionen följer i stort lagförslaget som skickades ut på remiss vid årsskiftet. Spelmarknaden delas i stort upp i tre delar, en med spel förbehållet staten, lotterier som främjar allmännyttiga ändamål samt licensierade kommersiella spel.

Spelbolag som verkar i Sverige måste ansöka om licens och betala en licens- och tillsynsavgift. Skattesatsen landar på 18 procent. För staten innebär reformen extra intäkter på 400 Mkr per år.

”Aktörer som agerar från utlandet ska anpassa sig till den svenska lagstiftningen och betala skatt i vårt land”, säger Ardalan Shekarabi.

”Olicensierat spel ska vara kriminaliserat”, fortsätter ministern.

Lotteriinspektionen omvandlas till den nya Spelmyndigheten. Hårdare regler för att minska spelmissbruk införs. Och kravet på registrering för samtliga spelare står fast.

Men frågor kvarstår. Hästnäringens förutsättningar ska utredas ytterligare och i väntan på det behåller staten kontrollen över ATG.

Även Svenska Spels framtid är oviss vid en maktskifte. Regeringen vill behålla Svenska Spels två framtida delar, den som inte utsätts för konkurrens och den andra delen med licensspelen.

Men Moderaterna vill sälja licensverksamheten. Den 13 juni röstar riksdagen om propositionen och det råder i dagsläget enighet över blockgränsen i frågan om en ny spelreglering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?