1515

"Regeringens förslag är otillräckligt"

Regeringens förslag om slopat uppskovstak väntas bli ett slag i luften. Uppskovsräntan måste bort om rörligheten på bostadsmarknaden ska öka, anser Liberalerna. Men något alliansgemensamt förslag kring flyttskatterna finns inte på bordet.

Mats Persson.
Mats Persson.Bild:TT

Regeringen föreslår att taket för uppskovsbelopp, som i dag är 1,45 miljoner kronor, slopas under en fyraårsperiod. Men en rad remissinstanser, däribland Boverket, menar att det väntas få begränsad effekt på rörligheten. Flera är kritiska till att reglerna är tillfälliga och att den så kallade uppskovsräntan är hög, vilket gör det mer rationellt att låna pengar av banken för att betala av skatten än att använda sig av uppskovsreglerna.

Allianspartierna vill se en bättre utformning av flyttskatten, deklarerade man i juni när man hoppade av bostadssamtalen med regeringen.

”Regeringens förslag är helt otillräckligt. Det är också det en rad remissinstanser säger”, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson hos Liberalerna.

Liberalerna vill också ta bort taket för uppskov, men utan tidsbegränsning, och dessutom slopa uppskovsräntan helt.

”För att det ska leda till ökad rörlighet måste man göra både och", säger Mats Persson.

Först då skulle man komma åt problematiken med att äldre personer sitter kvar i sina stora hus, menar Liberalerna.

Men regeringen föreslår också en ändrad beräkningsregel vid köp av billigare bostad för att frigöra större bostäder, räcker inte det?
"Vår bedömning är att man också måste gå på uppskovsräntan för att få påtaglig effekt på rörligheten", säger Mats Persson.

Kristdemokraterna vill också se ett slopat uppskovstak utan tidsbegränsning. Caroline Szyber (KD), ordförande i civilutskottet, är kritisk till att regeringen föreslår en tillfällig regel.

”Regeringen kanske får till ett uppsving i rörligheten nu, men problemet kommer inte lösas på fyra år.”

Enligt KD:s förslag ska betalningen av uppskovsräntan kunna skjutas på framtiden. Både reavinstskatt och uppskovsränta ska istället betalas när personen kliver av bostadsmarknaden, till exempel när personen flyttar till hyresrätt, till äldreboende eller avlider.

För att finansiera den fördyring det innebär för staten att få in skatterna senare kan uppskovsräntan höjas något, anser KD.

En kritik är ju att få redan i dag väljer att utnyttja uppskovet för att det är billigare att ta bolån och betala av skatten, så hur motiverar ni en höjning av uppskovsräntan?
”Tanken med det här är att kunna skjuta upp den stora kostnaden som ändå är skatten”, säger Caroline Szyber.

Enligt en rad bedömare måste reavinstskatten sänkas om det ska få någon verklig effekt på rörligheten. Liberalerna är öppna för det, men inte i nuläget.

”Steg ett är att ta bort taket och uppskovsräntan. Skulle det visa sig inte få tillräcklig effekt får man titta på frågan om reavinstbeskattningen”, säger Mats Persson.

I början av oktober kommer alliansen med en gemensam bostadsmotion som rör regelförenklingar. Något gemensamt alliansförslag vad gäller flyttskatterna finns inte i dagsläget.

Moderaterna anser att nuvarande regler för flyttskatten behöver förändras, men presenterar förslag först i sin budgetmotion har man tidigare sagt.

Centerpartiet har öppnat för att stegvis sänka reavinstskatten och andra flyttskatter, samt att stegvis trappa ned ränteavdraget inom ramen för en bred överenskommelse.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?