1515
Annons

Regeringen vill stärka barnens rätt i vårdnadstvister

Regeringen vill stärka barnens rätt i vårdnadstvister. Informationssamtal hos socialnämnden inför vårdnadstvister blir obligatoriska och barn ska kunna höras utan föräldrars medgivande eller närvaro.

”Det är avgörande att vi som samhälle har barnen i fokus”, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Foto:Hasse Holmberg / TT

Ett annat förslag från regeringen för att stärka barnperspektivet i vårdnadstvister är att fler och yngre barn ska ges möjlighet att vara delaktiga i förfarandet. Socialnämnden ska få rätten att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och närvarande.

”Det måste bli möjligt att höra barn utan att föräldrarna står över axeln så att de kan berätta om det förekommer våld eller förtryck”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

En tidsgräns för socialnämndens utredning på fyra månader införs. Domstol får också rätt att flytta vårdnaden för ett barn till en tillfällig vårdnadshavare när en förälder har dödat den andra föräldern.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021 och i fråga om informationssamtalen i början av år 2022.

Utöver de föreslagna lagändringarna arbetar regeringen också med lagändringar som innebär att barn inte mot sin vilja måste träffa förälder som utsatt barnet för våld. Förslag väntas senare i vår.

Regeringen vill också utreda möjligheten till vårdnadsöverflyttning och adoption av familjehemsplacerade barn. Enligt Märta Stenevi innebär det att det ska bli möjligt att adoptera barn som är familjehemsplacerade mot de biologiska föräldrarnas vilja.

En särskild utredare ska också tillsättas med uppdrag att lämna en nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inbegripet hedersrelaterat våld och förtryck.

Ytterligare ett förslag för att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar brott i en närstående relation är att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott. En lagrådsremiss väntas inom kort.

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera