Annons

Regeringen vill skärpa krav på skattesmitare

Regeringen och Vänsterpartiet vill införa en tidsgräns för att självmant rätta felaktiga uppgifter till Skatteverket utan att straffas med skattetillägg. Finansministern hoppas att det ökar pressen på personer med oredovisade tillgångar utomlands.

Finansminister Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena AnderssonBild:TT

"I praktiken innebär det att fler människor som smitit från skatt kommer att få betala en straffavgift", säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Den som har oredovisade tillgångar utomlands har i dag möjlighet att själv meddela Skatteverket om tillgångarna utan att bli belagd med någon straffavgift i form av skattetillägg.

I dag är det möjligt att göra en sådan så kallad självrättelse fram tills dess att Skatteverket själv har inlett en granskning av en specifik person.

Genom att införa en tidsgräns på två månader för möjligheten att göra en självrättelse, utan att få en straffavgift, hoppas regeringen och Vänsterpartiet att fler ska känna sig manade att lämna in riktiga uppgifter.

Efter avslöjanden som Panamadokumenten och paradisläckan tycker finansministern att åtgärden känns extra angelägen. Men någon större effekt på statskassan räknar man inte med i nuläget.

"Vi har gjort en försiktig beräkning att det här kan öka intäkterna med 15 miljoner kronor per år", säger Magdalena Andersson.

Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft under 2018.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?