1515
Annons

Regeringen vill se 10.000 nya attefallshus

10.000 nya attefallshus. Det tror bostadsminister Peter Eriksson (MP) kan byggas om småhusen får göras fem kvadratmeter större.

Intresset för att bygga så kallade attefallshus, som lanserades av den borgerliga regeringen 2014, har hittills varit skralt – något som bostadsministern medger. De senaste två åren har omkring 1.000 ansökningar per år kommit in, enligt Boverket.

Nu vill regeringen lägga en halv miljon kronor på att låta Boverket utreda om storleken på attefallshusen kan göras fem kvadratmeder större.

"Det är många arkitekter och byggherrar som påpekar att 25 kvadratmeder är lite för smått, det blir för trångt, och skulle man öka det till 30 kvadratmeter skulle det gå att få en riktig bostad för mindre hushåll", säger Peter Eriksson till TT.

Attefallshus får byggas utan bygglov på tomten som ett kompletterande hus. Att låta regelverket bli mer flexibelt ska uppmuntra unga vuxna att bo i villaområden och delvis lösa bostadsbristen, enligt regeringen.

"Jag tror ju inte att det är den stora förändringen, det vill jag inte inbilla mig om. Men att förtäta i gamla i villaområden där det finns gott om plats det tror jag är bra. Det bor ofta färre människor i gamla villaområden än det var planerat från början", säger Peter Eriksson.

Samtidigt har byråkrati, regler och krav för attefallshus varit några av invändningarna mot att de varit svåra att bygga. Till exempel hur nära huset får byggas en väg eller om det är störande för grannar.

"Finns det ytterligare hinder så ska Boverket titta på det. För jag tycker i grunden att det här är en bra idé, jag vill att människor ska kunna leva utan att vara beroende av tillstånd och krångliga regler", säger Peter Eriksson.

TT: Hur många hus kan det här leda till?

Jag tror det kan leda till att vi får några 10 000-tals hus, bara vi får rätt förutsättningar.

Utredningen ska vara klar den 30 april 2018.

Innehåll från InyettAnnons

Felaktiga leverantörsbetalningar kostar företag över 100 000 kronor om året

Magnus Månsson, Inyetts vd.
Magnus Månsson, Inyetts vd.

Ett svenskt företag genomför sannolikt 3-4 betalningar till registrerade bluffbolag per år utan att veta om det. Här berättar vi om de vanligaste och mest kostsamma felen vid leverantörsbetalningar – och hur du kan undvika dem.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar

Kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar ligger i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Samtidigt går det åt värdefull tid att korrigera fel – närmare bestämt cirka 25 dagar per bolag. Det visar en undersökning från fintech-företaget Inyett som varje år läser av 60 miljoner transaktioner. Vi bad Inyetts vd Magnus Månsson att lista några av de risker som alla företag bör titta närmre på:

1. Bluffbolag

Mer än tre miljarder kronor hamnar i händerna på bluffbolag varje år, och många företag

vet inte om att de har betalat en bluffaktura. Det kan exempelvis handla om ett påhittat bolag som skickar ut fakturor på måfå.

– Får du till exempel en faktura där det står ”leverans av kaffe” och ett belopp på 2 000 kronor är det inte alltid du orkar kolla om fakturan stämmer, speciellt inte om du har ytterligare 50 fakturor att kolla igenom den dagen. De allra flesta har inte heller möjlighet att manuellt gå igenom Svensk Handels varningslista varje gång det är dags att betala en faktura, säger Magnus Månsson.

2. Avvikande betalmönster

Hela idén till Inyetts automatiserade lösning, som varnar för misstag, risker och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar, föddes efter att en kommunanställd fört över 398 000 kronor istället för 3 980 kronor till en kvinnas konto. Kvinnan hann spendera skattepengarna innan felet upptäcktes och domstolen fastslog att hon inte behövde betala tillbaka dem.

– I det fallet handlade det om ett handhavandefel, men ett avvikande betalmönster kan exempelvis också vara tecken på avtalsbrott, där leverantören debiterat mer än vad som varit normalt eller överenskommet sedan tidigare.

3. Betalningar till leverantörer som saknar F-skatt

Om du betalar en faktura på 100 000 kronor där det står att leverantören har F-skatt, men så inte är fallet, kommer du att ha betalat 30 procent för mycket. Vid en eventuell skatterevision kan du som beställare bli skyldig att betala de uteblivna sociala avgifterna till Skatteverket. Det skulle betyda att du totalt behöver betala 130 000 kronor istället för det korrekta beloppet 70 000 kronor. Inyetts undersökning visar att ungefär 6,3 procent av en organisations leverantörsbetalningar görs till företag som saknar F-skatt.

– Det kan då handla om en leverantör som tidigare har haft F-skatt men som blivit av med den, vilket är helt omöjligt för dig att ta reda på det om du inte sitter och knappar in varje enskild mottagare, säger Magnus Månsson.

– Vår tjänst kan däremot utföra den kontrollen i realtid. Den flaggar inte bara vid bedrägerier, avvikande betalmönster och avsaknad F-skatt, utan också om en leverantör har försatts i konkurs eller om gironumret inte stämmer. Vi har skapat en avancerad tjänst som samtidigt är väldigt enkel att använda.

Så minskar ni risken för felaktiga leverantörsbetalningar 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Valet 2022

Andreas Norlén återvald som talman – träffar Kristersson på onsdag

Andreas Norlén valdes på måndagen på nytt till riksdagens talman och på onsdag ska han ha ett nytt möte med M-ledaren Ulf Kristersson. Men han vill sätta ut något datum för när statsministeromröstningen kan hållas.

Andreas Norlén (M) valdes till riksdagens talman under måndagen.
Andreas Norlén (M) valdes till riksdagens talman under måndagen.Foto:Anders Wiklund/TT

Det var en enig riksdag som på måndagen återigen valde moderaten Andreas Norlén till talman i riksdagen.

”Jag är djupt tacksam över att ha blivit vald av riksdagens samtliga ledamöter”, säger han.

”Det här är första gången sedan enkammarriksdagen infördes för lite mer än 50 år sedan som en talman från ett borgerligt parti valts enhälligt”, fortsätter han.

I förra veckan fick Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda en ny regering och förhandlingarna pågår nu mellan de fyra partierna i hans regeringsunderlag.

Men Andreas Norlén har inte satt upp någon skarp tidsgräns för när förhandlingarna måste vara klara. Istället väntar nu ett nytt möte med M-ledaren.

”Jag kommer att träffa Ulf Kristersson på onsdag klockan 11 för en avstämning”, säger han.

Andreas Norlén tror att processen att ta fram en ny regering kommer att gå snabbare nu än förra valet, då det tog 134 dagar.

Samtidigt betonar han att det är en viktig balansgång, mellan att driva processen framåt och ge partierna den tid som krävs för att de ska kunna slutföra förhandlingarna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera