ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen vill öka pensionskunskapen

  • Socialminister Annika Strandhäll. Foto: TT

Regeringen vill öka allmänhetens kunskap om pensionssystemet. Målsättningen är bland annat att fler pensionssparare ska få kännedom om livsinkomstprincipen och om betydelsen av ett längre arbetsliv, samt att fler registrerar sig på hemsidan Min pension.

"Fler måste ha kunskap om hur pensionen påverkas positivt av ett längre arbetsliv och negativt av exempelvis deltidsarbete och att gå i pension tidigt", säger socialminister Annika Strandhäll enligt ett pressmeddelande.

Få ut mer i pension. Jämför pensionsavgifter här (extern tjänst)

Pensionsmyndigheten har i flera år haft ett informations- och konsumentuppdrag. I budgetpropositionen för 2018 föreslås att detta uppdrag utökas och förlängs till 30 miljoner kronor från 2018.

"Det är oroväckande att bara 35 procent känner till att det antal år man arbetar påverkar storleken på pensionen. Du ska inte behöva gå och tänka på din pension hela tiden, men det är viktigt att man förstår grunderna i pensionssystemet och framför allt var man ska vända sig för att få information", säger Annika Strandhäll.

Pensionsmyndigheten behöver enligt regeringen arbeta mer med att nå de individer som har lägst kunskap och intresse för pensionsfrågor, och att göra mer uppsökande verksamhet.

 

Tyck till