1515

Regeringen vill öka kunskapen om pension

Kunskapen om vad antalet år i arbetslivet betyder för storleken på pensionen måste bli bättre, anser regeringen.
Pensionsmyndigheten får tio miljoner mer per år, totalt 30, för att höja insikten.

"Det absolut viktigaste är att människor förstår att tiden på arbetsmarknaden direkt påverkar pensionen de sedan får ut", säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Hon pekar bland annat på Pensionsmyndighetens egna undersökningar där ett resultat var att bara en tredjedel, 35 procent, av de tillfrågade kände till att antalet år man arbetar påverkar pensionen. Ännu färre, 24 procent, angav att de vet att deltids- och heltidsjobb ger olika pension.

"Siffrorna måste upp. Det finns en del som ännu tror att det är de 15 bästa åren i arbetslivet som betyder något", säger Strandhäll och konstaterar att saker som gällde i det gamla pensionssystemet fortfarande uppfattas som gällande även nu.

Pensionsmyndigheten har under de senaste tre åren haft en budget på 20 miljoner per år för att informera och höja kunskaperna om pension. I budgetförslaget för nästa år ökar det till 30 miljoner per år framöver.

Annika Strandhäll säger att de som har störst behov av veta mer, för att inse vad arbete betyder för pensionen, ofta är svårast att nå. I de grupperna är kvinnor överrepresenterade. Myndigheten måste satsa mer på att nå dem, understryker hon.

Skandalerna som inträffat i den del av pensionssystemet som är premiepensionen gör att informationen om det också måste bli bättre, anser regeringen. Tiotusentals pensionssparare har drabbats när fonder misstänks ha försnillat miljarder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?