Annons

Regeringen vill minska byråkratiträsket

Radikalt reducerad byråkrati för landets företag. Det är målet med ett nytt regeringsuppdrag, där 67 myndigheter ska samordna sig. Men förändringen kan ta tid, varnar närings- och innovationsminister Mikael Damberg:  

"Det är en oljetanker som ska vända."

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg.Foto:TT/Colourbox

Regeringen vill minska myndighetsgisslet för företagare. Därför får nu 67 myndigheter, däribland Skatteverket och Finansinspektionen, i uppdrag att samordna arbetet kring uppgifterna som de begär in. Målet är att ingen företagare ska behöva lämna samma uppgift till flera instanser. 

"Det här är den största förändring som vi har gjort när det gäller samordning av data mellan myndigheter. Tanken är att myndigheterna inte ska störa företagen och begära uppgifter som redan finns på annat håll", säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. 

Under senare år har den offentliga sektorn halkat efter i digitaliseringen, konstaterar han. Uppgiftssamordningen är en satsning som ska sätta fart på utvecklingstempot igen.  

"Historiskt sett har Sverige varit duktiga på digitalisering – vår offentliga sektor har rankats som de bästa i världen. Vi har dock tappat och till och med fallit ur topp tio i världen. Det behöver vi ta igen genom att systematiskt jobba med digitalisering." 

Vad kommer att krävas av myndigheterna?
"De kommer att tvingas tänka på ett nytt sätt och inte slentrianmässigt begära in uppgifter från företag. De måste dessutom bygga ett system som är mer effektivt", säger Mikael Damberg. 

Kommer till exempel Försäkringskassan att begära uppgifter direkt från Skatteverket när de ska räkna ut en företagares föräldrapenning?
"Det är målbilden. Överföringen kommer dock inte att hända från första dagen. Det är 67 myndigheter som har fått i uppdrag att samordna sig – det är en liten oljetanker som ska vända, där jag inte förväntar mig månadsvis resultat."

Samtidigt har andra digitaliseringssatsningar inom företagarområdet gett förhållandevis snabba effekter, enligt Mikael Damberg. I fjol blev det till exempel möjligt att lämna in årsredovisningen digitalt, vilket allt fler väljer att göra. Han nämner även myndighetsprojektet "Serverat" som ska göra det enklare att starta och driva restaurangföretag. 

"Samma år som 'Serverat' lanserades, 2017, såg vi resultat –ansökningarna om tillstånd tar mindre tid nu", säger Mikael Damberg och fortsätter: 

"På sikt behövs också en översyn av bokföringslagen för att undersöka om det går att slopa kravet på fysiska kvitton. Det känns väldigt otidsenligt." 

Enligt Tillväxtverket ökar de administrativa kostnaderna för företag med 1,2 miljarder om året till följd av nya regler. Är den nya myndighetssamordningen ett sätt att kompensera för detta?
"Det stämmer att kostnaderna för regelefterlevnad har ökat. Det mesta av ökningen, 1 miljard, kommer av EU-lagstiftning om terrorism och penningtvätt som framför allt rör banker. Men om man inte jobbar med digitaliseringen drar kostnaderna i väg; över tid kommer företagarna att spara tid och pengar. Sedan kan säkert en och annan korkad regel också tas bort", säger Mikael Damberg. 

Günther Mårder, vd Företagarna, välkomnar det nya samordningsuppdraget. 

"Det här är ett nödvändigt krav från regeringen eftersom många myndigheter inte själva har tagit initiativet. Som jämförelse skulle en kund aldrig acceptera att olika personer från ett företag hörde av sig för att begära in samma typ av information flera gånger. Då framgår det absurda i situationen."

Hur tror du att företagen märker av förändringen?
"Jag tror att den kommer att ske i så små steg att de inte märker någonting alls – förrän den äldre genrationens företagare berättar om hur det var förr", säger Günther Mårder.

 

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?