Annons

Regeringen vill kräva svenskkurs för bidrag

Den som kommer till Sverige och får försörjningsstöd måste även delta i svenskutbildning, enligt ett lagförslag som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna står bakom.

”Åren går innan man kommer i kontakt med svenska språket”, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Lena Hallengren (S).
Lena Hallengren (S).Foto:Janerik Henriksson/TT

Syftet med språkplikten är att nyanlända i högre utsträckning ska delta i språkutbildningar – och därmed ha större chans att snabbt komma ut på arbetsmarknaden.

”För oss är det viktigt att alla människor ges möjlighet att delta i insatser som gör att man kan skaffa sig ett eget jobb på sikt”, säger Hallengren.

Exakt vilka krav som kommer ställas på den enskilda individen kan dock Hallengren inte svara på i dagsläget.

”Vi definierar inte exakt vad man ska kunna för att få försörjningsstöd. Vi är tydliga med att man förväntas delta i utbildning för att få försörjningsstöd”, säger hon.

Tydligare riktlinjer ska underlätta arbetet i kommunerna och samtidigt se till att förutsättningarna för att delta i språkutbildning är likvärdiga oavsett var i Sverige du bor.

”Vi ser att man tolkar detta olika i kommunerna. I en del kommuner ställer man det här kravet (om språkplikt) och i andra inte. Bor man i vissa kommuner får man möjlighet att delta i språkutbildningar och i andra inte.”

Vidare ska Socialstyrelsen titta på hur kommunerna arbetar med föräldralediga som har försörjningsstöd. Regeringen anser att man redan under föräldraledigheten behöver sätta in särskilda insatser för att underlätta för nyanlända föräldrar att senare komma ut på arbetsmarknaden.

”Åren går innan man kommer i kontakt med svenska språket och innan man deltar i språkutbildning. Det innebär att man glider längre och längre bort från en arbetsmarknad som man inte varit på”, säger Hallengren.

Remisstiden för lagförslagen går ut den 27 mars. Lagändringen föreslås träda i kraft den första januari 2021.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?