Annons

Regeringen vill införa pant på mobiler

Regeringen vill se pant på mobiler och annan elektronisk utrustning som innehåller viktiga och sällsynta metaller, rapporterar TV4 Nyheterna.

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

”Vi måste se till så att de här materialen kommer tillbaka in i kretsloppet och att vi kan ha en ansvarsfull konsumtion och den ska inte baseras på att vi måste bryta mer och mer mineraler och sällsynta jordartsmetaller ur jordskorpan”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till TV4.

Endast en liten del av alla mobiler återvinns. Regeringen vill därför se mer återvinning och tillsätter nu en utredning. Förhoppningen är att kunna ha ett system på plats om något år för mindre elektronik som exempelvis mobiler och läsplattor.

”Det här är ett system som ska vara enkelt för konsumenterna och ha så skarpa styrmedel så att man faktiskt lämnar in när man är färdig med en mobiltelefon eller en läsplatta”, säger Isabella Lövin.

Utredningen ska redovisas senast den 1 april 2021.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?