1515

Regeringen vill införa klimatdeklaration på resor

Det ska bli lättare att veta vilket färdsätt som ger minst klimatavtryck. Därför vill regeringen införa en obligatorisk klimatdeklaration på resor.

”Som resenär ska man veta varje trafikslags klimatpåverkan”, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Foto:11720

Regeringen ser enligt Eneroth ett ökat intresse från både privatpersoner och företag för att vara klimatsmart – samtidigt som osäkerheten är stor om vilka färdsätt som faktiskt ger minst klimatpåverkan.

”Det finns ett starkt intresse och engagemang att minska sitt klimatavtryck och då är det viktigt att vi från statens sida ger ett vetenskapligt underlag för att göra rätt val”, säger han.

Det är bakgrunden till att man har gett myndigheten Trafikanalys i uppdrag att utreda hur en framtida klimatdeklaration kan komma att fungera i praktiken, något SVT Nyheter var först att rapportera om.

Tanken är att den som ska köpa en längre resa med flyg, tåg, färja eller buss enkelt ska kunna jämföra både färdsätt och bolag och därefter välja det mest klimatsmarta alternativet.

”Det blir ett starkt underlag för den som vill vara klimatsmart” säger Tomas Eneroth.

Förslaget är en del i januariavtalet, det 73-punktsprogram som regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna beslutat om.

Trafikanalys utredning ska vara färdig 30 april nästa år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?