ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen vill ha räntetak för snabblån

  • Foto: TT

Färre personer ska riskera att fastna i en skuldspiral. Regeringen vill införa ett räntetak och ett kostnadstak för snabblån.

Regeringen vill också skärpa reglerna för marknadsföringen av lån till konsumenter och har fattat beslut om en lagrådsremiss. Reklamen ska inte få utformas så att "den lockar konsumenter till ogenomtänkta beslut".

"Genom förslaget stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas", säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

I lagrådsremissen föreslår regeringen att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procent högre än referensräntan, som just nu är minus 0,5 procent. För en högkostnadskredit ska kostnaderna aldrig få överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet.

Som exempel: Vid ett lån på 1.000 kronor ska en person aldrig behöva betala mer än totalt 2.000 kronor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september nästa år.

"Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar", säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer