1515

Regeringen vill ha EU-stöd till bönderna

Regeringen vänder sig nu till EU för att svenska bönder som drabbats av torkan ska få ekonomiskt stöd.

"Det ser ju olika ut i landet, men det finns delar där det de har det väldigt svårt", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Landsbygdsministern för nu en dialog med sina kollegor i Finland och de baltiska länderna för att hitta gemensamma lösningar på den situation som drabbat lantbrukarna i och med torkan som inleddes i maj.

"Vi har diskuterat frågan att agera gemensamt för att kunna få ta del av EU:s krisfonder", säger Sven-Erik Bucht.

De eventuella krispengarna fungerar inte som svar på alla de problem som lantbruken just nu upplever, men skulle ändå bli ett plåster på såren, säger Bucht. En annan åtgärd som regeringen tittar på handlar om att göra större förtida utbetalningar än i dag för att på så sätt kunna hjälpa till med likviditeten.

Men i slutändan är regeringen i många fall beroende av EU för att hitta lösningar på jordbruksfrågor.

"Vi har en gemensam jordbrukspolitik, så vi måste hantera det inom det regelverk som finns på EU-nivå."

Bucht betonar också att frågan är komplex, delvis till följd av att torkan slår olika beroende på vilken sorts produktion som lantbrukarna sysslar med. Spannmålsbönderna, som är extra beroende av regn, är speciellt utsatta.

"Kommer regnet för sent så är det för sent, det är en väldigt speciell situation."

Många bönder har vittnat om att de oroas för det inkomstbortfall som det soliga vädret innebär. Sven-Erik Bucht anser att det är viktigt att lantbrukarna hjälps åt sinsemellan och hjälper varandra när möjligheten finns och att man ser till att försöka rusta sig för de tider då förutsättningarna är sämre än förväntat.

"Det handlar också om att jordbruksföretagen ska ha en god lönsamhet och kunna bygga upp en likviditet för sådana här smällar."


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?