Annons

Regeringen vill göra mer för att öka batteriproduktionen

För att nå klimatmålen elektrifieras Sverige i rasande takt – och batterier ses som en nyckelpunkt för att ställa om från fossila bränslen.

Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att se över hur man kan underlätta en ökad batteriproduktion, och bidra till att tillverkningen är hållbar.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Energiminister Anders Ygeman (S).
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Energiminister Anders Ygeman (S).Foto:TT

Beslutet från regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet klubbades igenom under torsdagen och innebär att Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Statens geologiska undersökning (SGU) får i uppdrag att se över frågan.

Det innefattar att titta på hur regelverk kring produktion och återvinningsprocesser ser ut. Men också att utvärdera tillgången och behovet av batterimineraler.

”Det handlar om att se till att det finns en samsyn så att vi inte har regelverk som styr i olika riktningar och titta på vilka insatser som myndigheterna kan göra”, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Enligt regeringens klimatmål ska utsläppen av fossila bränslen inom transportsektorn senast 2030 ha minskat med 70 procent jämfört med 1990 och det är en omställning som ser ut att kräva omfattande elektrifiering. I den utfasningen har batterier en nyckelroll.

”I Sverige kommer vi att se en rasande elektrifieringstakt de närmsta åren även om vi redan nu säljer flest elbilar i hela EU. Då är det jätteviktigt att de batterier som används inte bidrar till mer miljöförstöring eller till fruktansvärda arbetsvillkor”, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Per Bolund är inne på samma linje.

”Vi vet att batteriproduktionen måste upp väldigt mycket för att ersätta fossila bränslen. Men där finns det både problem med utsläpp, kemikaliebelastning, resurser av råvaror och dessutom med energianvändning i produktionen. Det finns många delar vi måste se till blir hållbara och då är det viktigt att vi tittar på vilka hinder som finns i dag”, säger han.

Som en del i elektrifieringsprocessen har regeringen satsat stora belopp på batteriproduktion. I synnerhet till det svenska batteriföretaget Northvolt med en anläggning i Västerås och en framtida fabrik i Skellefteå som planeras invigas 2021. Bland annat fick bolaget 159 miljoner i statligt stöd för återvinning av kobolt, nickel och litium från elbilsbatterier.

Regeringen bidrog också med 40 miljoner för att utveckla deras forsknings- och utvecklingsavdelning i Västerås som en del av ett EU-projekt. Samtidigt fick regeringens klimatarbete vass kritik från Klimatpolitiska rådet. I en rapport, som släpptes i mars, konstaterades att målet om minskade utsläpp till 2030 ser ut att bli svårt att nå.

Anders Ygeman menar att man från regeringens sida tog kritiken på allvar. Han håller däremot inte med angående utsläppsmålet.

”Elektrifieringen kommer att gå betydligt fortare än vad vi tror och jag tror att vi når det målet. Med det här beslutet kan vi göra det på ett ekologiskt och hållbart sätt”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?