1515

Regeringen vill förlänga pandemilagar – FHM befarar nya utbrott

Smittspridningen går åt fel håll och regeringen vill förlänga pandemilagarna till slutet av januari nästa år. Det är oklart när nästa steg kan tas för att lätta på restriktionerna.

Foto:Christine Olsson/TT

Smittspridningen ökar på många håll i världen och så även i Sverige.

På torsdagen kom statsminister Stefan Löfven (S) med beskedet att regeringen vill förlänga de lagar som styr coronarestriktionerna.

”Vi vet att det kommer en tid då den här pandemin är över, men vi är inte där ännu. Då gäller att vi fortsätter att följa de råd och restriktioner som finns”, säger han.

Stefan Löfven uppmanar alla som fortfarande inte har vaccinerat sig att boka en tid så snart som möjligt.

Så här långt har 80,7 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en dos och 57,6 procent har fått två doser.

”Det absolut viktigaste för att begränsa smittspridningen och rädda liv och hälsa, det är att ännu fler människor vaccinerar sig”, säger Stefan Löfven.

Förlängningen av covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen innebär inte att restriktionerna förlängs per automatik, påpekar Stefan Löfven.

”Det här betyder att vi får en ökad möjlighet att vidta bindande åtgärder, att den möjligheten förlängs”, säger han och fortsätter:

”De här lagarna används inte på något sätt lättvindigt, men det är helt nödvändigt att de finns.”

Regeringens plan för att avveckla restriktionerna innehåller fem steg och flera lättnader gjordes tidigare i somras, bland annat när det gäller hur många som får samlas utomhus och på restauranger.

Steg fyra, som innebär att begränsningarna för antalet deltagare vid sammankomster tas bort, och att restriktionerna för restauranger lättas, har tidigare varit planerat till september.

Om den tidsplanen håller är nu oklart.

”Vi har hittills kunnat ta tre av de fem stegen i regeringens avvecklingsplan för restriktionerna. Vi har inga nya besked i dag om när nästa steg kan tas, det avgörs av utvecklingen i pandemin”, säger socialminister Lena Hallengren (S).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?