1515

Regeringen vill förlänga det statliga lokalhyresstödet

Regeringen vill förlänga det statliga lokalhyresstödet i ytterligare tre månader, från den 1 april till den 30 juni. Förlängningen måste godkännas av EU-kommissionen.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Stödet infördes först april–juni i fjol för att minska pandemins effekter på företag i detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen samt en del andra kundnära branscher.

På grund av det förvärrade smittläget föreslog regeringen att hyresstödet skulle återinföras för årets första kvartal. Det sade EU-kommissionen ja till i förra veckan. Inom kort kommer regeringen att fatta beslut om förordningen.

Därutöver har regeringen kommit överens med Centerpartiet och Liberalerna om att förlänga hyresstödet för årets andra kvartal, enligt ett pressmeddelande. Ånyo kräver det EU:s goda minne.

Svensk Handel är kritisk till hyresstödet för det första kvartalet trots att många handlare behöver få sänkta hyreskostnader för att klara pandemin.

”Dessvärre riskerar hyresstödet återigen att bli en hägring, av de fem miljarder som regeringen tidigare avsatte för hyresstödet har merparten inte nyttjats. Stödet har helt enkelt inte fungerat”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Hyresvärdar som sänker den fasta lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kan kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Länsstyrelserna handlägger hyresstödet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?