1515

Regeringen vill förenkla avvisning av tiggare

Regeringen vill göra det enklare att avlägsna personer som bosatt sig otillåtet på privat mark. På måndag lämnar man därför in en ny lagrådsremiss om frågan. Lagen förväntas träda i kraft den 1 juli i år och är ett sätt för regeringen att minska tiggeriet.

"Det här är angeläget. Vi kan inte ha en ordning där några tar sig rätten att bosätta sig på andra människors mark. Om vi inte stävjar det här riskerar vi att få kåkstäder, det gäller att sätta stopp", säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

Förslaget innebär att privata markägare i framtiden inte ska behöva identifiera de personer som man vill avhysa från sin mark. Man ska inte hellre längre behöva betala en särskild avgift för att begära att polisen avlägsnar någon. De som bor otillåtet ska normalt få fyra veckor på sig att lämna området, men det kan ges undantag om barn bor på platsen.

Redan i fredags berättade statsminister Stefan Löfven för TT att den socialdemokratiska partiledningen inte vill se ett totalförbud gällande tiggeri, men att man vill se över ordningslagen för att tiggare ska kunna avhysas från privat mark. Tiggerifrågan kommer bli en huvudpunkt på partiets kongress i mitten på april.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?