ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen vill förbjuda prospektering av olja och fossilgas

Regeringen vill förbjuda prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas. Det framgår av regeringsförklaringen som presenterades av tillträdande statsminister Stefan Löfven på måndagen.

I regeringsförklaringen, som beskriver den politik som regeringen avser bedriva under mandatperioden, står det kortfattat att "prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas förbjuds". 

Samtidigt ska regeringen särskilt fokusera på jobb, välfärd, klimat och trygghet.

"Sverige får i dag en regering i mitten av svensk politik… Vi ska särskilt fokusera på jobb, välfärd, klimat och trygghet", sade Stefan Löfven.

Han sade att mycket av politiken bygger på det 73-punktsprogram som förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna och han ser även fram emot breda samarbeten på flera områden.

Ett nytt infrastrukturdepartement inrättas, med ansvar för transporter, energi och digitalisering.

"Här står vi inför stora samhällsförändringar", sade statsministern och tillade att blir Anders Ygeman återvänder som minister, nu som energi- och digitaliseringsminister.

Vice statsminister Isabella Lövin, tillika klimat- och miljöminister, sade att vi har tio år på oss att ta ansvar för omställningen mot ett klimatanpassat Sverige.

"Med klimatet kan man inte förhandla, vi måste göra konkret skillnad här och nu… Om vi prioriterar rätt kan vi gå till historien som den modiga generationen", sade hon.

Hans Dahlgren, ny EU-minister, sade att det känns speciellt viktigt nu med bland annat brexit, EU-valrörelse och migrationsfrågan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies