1515
Annons

Regeringen vill förbjuda kritiserade sajter

När sajten lanserades fick den massiv kritik för att hänga ut brottslingar och publicera känsliga uppgifter. Men Lexbase databas baseras på allmänna handlingar och visade sig svår att stoppa.

Nu lägger regeringen fram ett lagförslag som bland annat ska kunna förbjuda liknande söktjänster.

Bild:TT

Söktjänsten Lexbase, med uppgifter om personer som förekommit i brott- eller tvistemål, fick hård kritik när den lanserades 2014. Lexbase skyddas dock av yttrandefrihetsgrundlagen eftersom bolaget har ett så kallat utgivarbevis.

Nu föreslår regeringen en begränsning av grundlagsskyddet för söktjänster som innehåller personuppgifter av integritetskänslig karaktär. Därmed ska det bli möjligt att på en webbsida i vissa fall förbjuda tjänster där man kan söka och sammanställa uppgifter om till exempel politiska åsikter, religion, hudfärg, uppgifter om hälsa och sexuell läggning, eller domar i brottmål.

"Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud", säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Exakt vilka söktjänster som ska anses vara journalistiska får bli en "tillämpningsfråga", enligt honom.

Propositionen föreslår också att ansvariga utgivare inte ska vara ansvariga för uppgifter som är mer än ett år gamla på till exempel en tidnings webbsida. Tanken är att en ny utgivare ska ha haft möjlighet att ta ställning till publiceringar som han eller hon ansvarar för.

Lagförslaget innebär dock att om justitiekanslern eller en målsägande påpekar att äldre publicerade uppgifter kan utgöra ett yttrandefrihetsbrott så ska uppgiften tas bort senast två veckor efter påpekandet. Annars kan en rättsprocess inledas.

En tredje viktig förändring är att Sverige ska kunna ge rättsligt bistånd till länder när det gäller brottsutredningar mot personer som vistas i Sverige, även när det berör brott på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området. Det kan till exempel handla om att svensk polis genomför husrannsakan eller förhör på ett annat lands begäran.

Sverige kan i princip i dag inte ge sådant bistånd på det grundlagsskyddade området.

"Det kan ju finnas fall där vi faktiskt bör göra det, till exempel hets mot folkgrupp eller förtal", säger Johansson.

Han betonar dock att åtgärderna måste följa samma principer som gäller om det vore en brottsutredning i Sverige.

"Vi ska inte gå längre än vad vi själva skulle gjort om det var ett eget mål."

Skulle till exempel Turkiet kunna begära rättsligt bistånd mot någon i Sverige som man anser förtalat landets president?

"Man får pröva från fall till fall, men grunden är att det är våra nationella regler om vad vi betraktar som brott mot yttrandefriheten och tryckfriheten som fäller avgörande om vi ska hjälpa ett annat land eller inte", säger Johansson.


Innehåll från EKNAnnons

Så arbetar underleverantören med statliga EKN för bättre finansiering

KB Components firar 75 år i år och är underleverantör till stora industribolag som Scania, Thule och Volvo Cars. Även underleverantörer till svenska exportföretag kan få tillgång till EKN:s exportgarantier – som bland annat kan göra det lättare att få bankfinansiering.

Läs mer om hur företag med indirekt export kan dra nytta av EKN:s garantier

Med tillverkning i såväl Örkelljunga som Gislaved, Kanada och Kina har KB Components växt till ett stort svenskt industriföretag på egna meriter. 

– Vi tillverkar hjulhus till bilar, bromssystem till lastvagnar, blandare till kök och badrum och mycket annat. Bland våra kunder finns stora svenska bolag som Volvo Cars, FM Mattsson, Haldex och Scania. Vi har dessutom kunder i utlandet som till exempel elbilstillverkaren Rivian, berättar Stefan Andersson som är vd på KB Components. 

Tillväxt kräver bra krediter

KB Components har växt snabbt de senaste åren. Bland annat har de öppnat fabriker i både Kanada, Kina och Mexiko, och gjort förvärv i Slovakien. Men att växa kräver kapital.

– Bra möjlighet till finansiering är viktig, och villkoren för finansieringen likaså. Vi jobbar med olika banker för våra finansieringsbehov, och även med utländska där vi har verksamhet. Vi har också samarbetat med både Svensk Exportkredit och EKN för att tillsammans med bankerna göra finansieringen enklare, säger Stefan Andersson.

EKN har som uppdrag att stödja svensk export och svenska exportföretag, bland annat genom olika former av bankgarantier. Även underleverantörer till exportbolag, utan egen export, kan ta hjälp av EKN eftersom de också bidrar till svensk export. KB Components har både egen export och levererar till exportföretag. Genom EKN har företaget en rörelsekreditgaranti om 60 miljoner kronor för ett banklån. 

– Det är en kreditgaranti vi har haft i omgångar, och banken föreslog det för oss som ett sätt att stärka sina egna säkerheter i finansieringen. För oss har det varit väldigt okomplicerat och EKN och banken har samarbetat för att göra processen så enkel som möjligt för oss.

Läs mer om hur underleverantörer till exportföretag kan använda EKN:s garantier

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?