1515

Regeringen vill bygga helt nya städer

Regeringen är redo att ta till djärva grepp för att lösa bostadsbristen och öppnar nu för att bygga helt nya städer. Samordnaren pekar ut ett område som särskilt intressant.

Bild:TT.

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt de senaste åren och enligt den senaste prognosen från Boverket väntas 67.000 nya bostäder påbörjas nästa år.

Men det räcker inte, enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP). Regeringen har därför tillsatt en särskild samordnare som ska undersöka möjligheten att bygga helt nya städer.

”Jag tycker att det är fantastiskt spännande, det ger möjligheter för Sverige att visa att det går att bygga långsiktigt och hållbart”, säger han till Di.

Det handlar både om områden där det redan finns framtagna planer på en större mängd bostäder, men samordnaren ska även identifiera helt nya områden.

Nyckeln är tillgången till bra kommunikationer, i anslutningen till våra större städer.

”Det är inte tänkt att det här ska bli ett nytt Brasilia i Norrbottens inland”, säger Peter Eriksson.

Den som ska leda arbetet är Johan Edstav (MP), som är ordförande i Regionförbundet i Uppsala. Han anser att det finns flera områden i Mälardalsregionen som man kan titta närmare på.

”Man kan titta närmare på Svealandsbanan till exempel. Läggesta skulle kunna vara ett intressant ställe, där finns det mycket mark”, säger han.

Läggesta ligger mindre än 40 minuter bort från centrala Stockholm med tåg och tillhör Strängnäs kommun, mellan Mariefred och Åkers styckebruk i Sörmland.

”Det är ett bra exempel, med en station där det praktiskt taget inte finns några bostäder i dag”, säger Peter Eriksson.

När det gäller storleken på de nya städerna säger samordnaren att ”the sky is the limit”. Peter Eriksson tar sin utgångspunkt i medelstora svenska städer och nämner Karlskrona, med sina 35.000 invånare, som ett exempel.

”Det måste handla om minst 10.000 bostäder och uppåt”, säger han.

Arbetet med att ta fram nya städer och nya större bostadsområden ska löpa parallellt med den så kallade Sverigeförhandlingen, som är kopplad till bygget av nya höghastighetsbanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Utgångspunkten är, enligt bostadsministern, att skapa en modell för hur man bygger hållbara städer och samhällen i framtiden.

”Jag tycker att vi ska undvika att bygga stora förorter, utan försöka att bygga samhällen”, säger Peter Eriksson.

De nya städerna ska utformas med egna centrum, arbetsplatser och levande kvarter och inrymma all den service som finns i dagens städer.

”Det behöver vara en relativt hög exploateringsnivå för att man ska kunna få in både miljö och ekonomiska aspekter på en sådan här typ av byggnation”, säger Johan Edstav.

Uppdraget ska slutredovisas den 30 juni 2017.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?