1515
Annons

Regeringen vill begränsa elnätsavgifter

Regeringen vill begränsa elnätsbolagens möjlighet att ta ut orimligt höga avgifter. Nu ska modellen som ligger till grund för avgifterna ses över.

"Vi ska säkerställa att det finns skälig balans mellan elnätsbolagens behov av en skälig avkastning och att konsumenterna kan få sin el på ett tryggt och säkert sätt, men till ett skäligt pris", säger energiminister Ibrahim Baylan (S) vid en presskonferens.

Energimarknadsinspektionen (EI) kommer att få i uppdrag av regeringen att se över nuvarande system och komma med förslag till förändringar.

Elnätsavgifterna är en konfliktfråga mellan EI och elnätsbolagen. Förvaltningsrätten i Linköping har i en dom som meddelades i går bestämt att bolagens avkastning ska baseras på en kalkylränta, grunden för elnätsavgifterna, på 5,85 procent. Det är över EI:s tak på 4,53 procent, medan elbolagen hade krävt 6,3 procent.

Det betyder att elnätsavgifterna kan komma att stiga framöver, men hur mycket är svårt att sia om. Domen ger företagen möjlighet att plocka ut åtta miljarder kronor mer från kunderna än de 164 miljarder kronor EI ville se.

Det är inte första gången den här frågan hamnar i domstol.

"Jag kommer inte som minister kunna ha någon synpunkt på ett domstolsbeslut, men jag konstaterar att det är väldigt stora oklarheter om vad som gäller", säger Ibrahim Baylan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?