1515

Regeringen vill att mer vildsvinskött säljs

I fjol sköts fler än 100 000 vildsvin i Sverige. Men vildsvinskött till försäljning? Nej, knappast alls.

Det vill regeringen ändra på, vilket gör Svenska Jägareförbundet mer än nöjt.

Vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar. Men det mesta av köttet blir kvar hos jägarna – av den enkla anledningen att de inte får sälja direkt till privatpersoner, butiker eller restauranger. Men nu ger regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att föreslå hur man kan förenkla villkoren och få en ökad omsättning.

"Jag vet att det finns exempel på hur man arbetar med det här i andra länder, exempelvis i Tyskland, som är intressant att titta närmare på", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Svenska Jägareförbundet, som har drivit frågan länge, välkomnar utredningen och hoppas få se en modell där jägare efter utbildning och certifiering får sälja köttet själva. Tanken är att jägaren ska göra trikintest på köttet och ha en taggning på det aktuella djuret.

"Det kan öka efterfrågan och därmed öka avskjutningen. Annars får vi ett etikproblem – man skjuter vildsvin men kan inte ta tillvara på allt kött", säger Bo Sköld, förbundets generalsekreterare.

Han bedömer att upplägget kan tilltala dem som redan jagar mycket, och har goda förutsättningar att hantera kött. Det ska inte behövas en särskild anläggning för att få förbereda kött för försäljning.

Bo Sköld, som själv jagar vildsvin, hoppas att Livsmedelsverket också kan finna andra upplägg för att öka försäljningen.

"Det är ett fantastiskt kött, minst lika gott som hjort- eller älgkött", säger han.

Nyligen föreslog regeringen också att värmekamera och andra hjälpmedel ska få användas vid jakt av de nattaktiva vildsvinen. Det förslaget är nu ute på remiss.

Livsmedelsverket ska redovisa sina förslag senast den sista november nästa år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?