Annons

Regeringen vill återinföra radonbidrag

I den kommande höstbudgeten föreslår regeringen att det statliga bidraget för att sanera radonbostäder ska återinföras. Det säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Ekot.

Bild:TT

Varje år drabbas omkring 500 personer i Sverige av lungcancer till följd av radon i hemmet.

"Det här är ingen liten fråga utan det handlar om många människors hälsa", säger bostadsminister Peter Eriksson till Ekot.

"Vi vet att det är hundratusentals bostäder som fortfarande har för höga radonhalter, både i egnahem och i flerfamiljsbostäder."

Regeringen anser att det var ett misstag att avskaffa bidraget 2014. Folkhälsomyndigheten och Strålsäkerhetsmyndigheten har tidigare varit inne på samma linje och beklagat att möjligheten att få hälften av saneringskostnaden, upp till 15.000 kronor, i bidrag togs bort.

"Vi kommer att avsätta särskilda pengar för att få ett statligt stöd, som förhoppningsvis blir lite större än tidigare. Det kommer att handla om storleksordningen 100 miljoner kronor för de närmaste tre åren", säger Peter Eriksson.

Bostadsministern uppger också att det ska satsas mer resurser på att informera om att bidraget finns för att pengarna — till skillnad från sist — ska komma till nytta.

"Det var väldigt många som helt enkelt inte visste om att man kunde få ett stöd", säger han till radion.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?