1515
Annons

Regeringen vill ändra regler för bevis vid brottsmål

Processen för hur bevis används i rättegångar kan komma att göras om för första gången på 70 år. Regeringen går nu fram med ett förslag om tidiga förhör.

Di TV sänder direkt från pressträffen med inrikesminister Mikael Damberg (S).

Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto:TT

Dagens straffprocess är inte anpassad efter ett samhälle med större gängmål, ny teknik och att en berättelse är som klarast strax efter händelsen. Det menar regeringens utredare och hovrättspresidenten Fredrik Wersäll i sin utredning från 2017.

Fyra år senare föreslår nu regeringen att processen för bevis i domstol görs om, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens. Regeringen går nu fram med en lagrådsremiss. 

Förslaget handlar om att förändra en grundsten i rättsprocessen, den så kallade omedelbarhetsprincipen, som infördes i en reform 1948. Den utgår från att rätten endast får ta hänsyn till de bevis som presenteras under en huvudförhandling.

Till exempel gör detta att ett videoförhör som görs med en person i ett relationsärende minuterna efter att polisen kommit till hemmet inte används i rätten. I stället tas förhöret om med målsäganden under själva förhandlingen.

Mikael Damberg säger att han inte vill överge omedelbarhetsprincipen helt, men han påpekar samtidigt att det är onödigt att göra saker en gång till.

Han säger också att förslaget kan innebära kortare häktestider. Risken finns i dag att förhörspersoner ändrar sina berättelser fram till rättegången. 

Remissinstanser som har analyserat utredningen pekar på att förslaget endast gäller brottmål. Om det införs skulle en grundläggande skillnad uppstå mellan hur rättsprocessen ser ut i brottmål jämfört med tvistemål.

Vissa anmärker också på att tidiga förhör inte skulle behöva avläggas under ed, och att vittnen då kanske inte skulle förstå betydelsen av sin berättelse på samma sätt som i domstol. Hovrätten för västra Sverige skriver att förslaget ställer höga krav på förhörsledaren.

Hovrätten för Övre Norrland menar till och med att fördelarna inte överväger nackdelarna. Balansen i att genomföra ändamålsenliga förhör i rätten riskerar att rubbas, enligt hovrätten.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Di har i en serie artiklar rapporterat om hur företagare drabbas av brottsligheten. 

Läs mer om De utsatta företagarna här. 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Hans företag plundrades efter sms-bedrägeri: ”Skakade i hela kroppen”

Efter ett förslaget sms svindlades bolaget Glinder på 10 procent av sin omsättning. Ägaren Morgan Sehlstedt ställer nu sitt hopp till en ny HD-dom där banken ska ersätta en drabbad kund.

”Systemet läcker som ett såll”, kommenterar han sin egen banks förmåga att upptäcka misstänka transaktioner.

Företagaren Morgan Sehlstedt driver bland annat e-handeln Glinder, känd för sitt 50-talsmode.
Företagaren Morgan Sehlstedt driver bland annat e-handeln Glinder, känd för sitt 50-talsmode.Foto:TT/Stefan Jerrevång

Två veckor efter att företagaren Morgan Sehlstedt fick ett sms som såg ut att komma från tjänsten Spärrservice plundrades hans bolag Glinder, en omtalad e-handel med retromode, på 475.000 kronor. 

Sms:et, som kom på kvällen före midsommarafton, varnade för en otillåten transaktion och hänvisade till kundservice för att spärra kortet. Morgan Sehlstedt, som var med om en liknande händelse när ett av hans kort kapades 2018, ringde upp på studs. 

”Det svarade en tjej som frågade efter ett referensnummer i sms:et. När jag uppgav numret, undrade hon om jag hade varit i Tyskland de senaste veckorna, där någon skulle ha försökt att göra ett köp på 80.000 kronor”, säger han till Di och tillägger att han bara använder kortet ifråga någon gång per år vid resor.  

Vidare undrade personen, som alltså utgav sig för att arbeta på kundservice, om han nyss hade loggat in med Bank-id. Frågan väckte misstankar. 

”Jag bad henne ringa upp för att identifiera sig och sökte upp Spärrservice telefonnummer. När hon återkom på samma nummer som jag hade framför mig på skärmen, antog jag att allt var i sin ordning.”

Därefter fortsatte livet som vanligt fram till morgonen den 8 juli då Morgan Sehlstedt upptäckte att hans Bank-id spärrats. Under natten hade tre täta uttag gjorts från företagets konto. Ett fjärde transaktionsförsök på 12.000 euro stoppades av banken.

”Du kan tänka dig adrenalinpåslaget, när jag såg att 10 procent av årsomsättningen försvunnit. Jag skakade i hela kroppen och var tvungen att ligga ned för att jag fick så ont av stressen. Tårarna bara sprutade, de gick inte att hejda.”

Via Bank-id hade bedragarna loggat in till företagets konto som tar emot stora mängder inkommande betalningar under sommaren. 

”När jag hade sansat mig lite gjorde jag direkt en likviditetsprognos. Efter två år av pandemin har vi en fantastisk säsong och ett bra kassaflöde”, säger Morgan Sehlstedt och fortsätter: 

”Problemen kommer att märkas i september och oktober, men framför allt i januari när nästa års kollektion ska betalas. Så jag har lite tid på mig att kämpa för mina och andra företagares rättigheter.”

Bankens reaktion uppfattade han till en början som ljummen. Men efter att han hänvisat till en ny dom i Högsta domstolen, där bedragarna kommit över pengar på ett liknande sätt och där banken nu ska ersätta kundens förluster, har arbetet tagit fart, uppger Morgan Sehlstedt. 

”Systemet läcker som ett såll om det reagerar först efter tre stora transaktioner på konstiga tider. Bankens uppgift är att skydda kundernas pengar. De kan inte heller ignorera en prejudicerande dom.”

Polisens reaktion var desto snabbare, berömmer han. 

”De satte igång med förhör direkt och inledde en förundersökning en timme efter att jag upptäckte brottet.”

Därtill har Morgan Sehlstedt fått ett massivt stöd från företagets kunder. Många har hakat på den Swish-insamling som en av hans vänner dragit igång. 

”Kunderna räddar oss. Jag har fått mängder av mejl också, både från privatpersoner och företag som blivit utsatta.”

Han tillägger: 

”Min fru och jag fattade ett gemensamt beslut – det här är ingenting att hymla om eller skämmas för. Tusentals människor drabbas. Det är yrkeskriminella vi har att göra med. Vi företagare måste våga prata så att detta kan få ett stopp.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera