ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Regeringen viker sig – och bäddar för ny bankskatt

Resolutionsavgiften höjs tillfälligt men trappas sedan ned för att stängas när den är fylld 2025.
”Vi har självklart lyssnat”, säger Magdalena Andersson.

På torsdagen kom regeringens färdiga utformning av resolutionsavgiften – pengar som ska kunna användas vid en bankkris. Regeringen föreslår inte längre en evig avgift, utan nu införs en bortre gräns.

Resolutionsavgiften höjs tillfälligt men trappas sedan ned för att vara fylld 2025.

2018 är resolutionsavgiften 0,125 procent, enligt förslaget, därefter trappas den ned till 0,09 procent 2019 och 0,05 procent 2020. Avgiften - eller skatten som oppositionen och flera expertmyndigheter väljer att kalla den - drar in 9,5 miljarder 2018 och cirka 9 miljarder 2019, när Nordeas filialisering är genomförd.

Avgiftsuttaget från banksektorn i det tidigare förslaget uppgick till 13 miljarder från 2019.

När målnivån för resolutionsavgiften är nådd på 3 procent av de garanterade insättningar, motsvarande cirka 70 till 80 miljarder kronor, avskaffas den. Avgifter tas ut tills fonden beräknas vara fylld 2025.

Regeringen har därmed anpassat förslaget till den kritik som förts fram av flera remissinstanser. Inte minst storbanken Nordea har deklarerat att det tidigare förslaget, som skulle kosta Nordea 5,5 till 6 miljarder kronor från 2019, kan få banken att flytta huvudkontoret.

Nordeas högljudda protester tycks alltså ha lönat sig. Men regeringen vill inte kännas vid att man har vikt sig för Nordeas flytthot.

”Vi har självklart lyssnat på många olika remissinstanser, men det ansvar vi har är att säkra skattebetalarnas risker och göra det på ett balanserat sätt”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Räcker det här för att få Nordea att ha kvar huvudkontoret i Sverige?
”Det är en fråga som bara Nordea kan svara på.”

Magdalena Andersson har pekat på att den finansiella risken är mindre för Sverige om Nordea flyttar huvudkontoret.

Vad föredrar du – att Nordea blir kvar eller att banken flyttar?
”Jag tycker naturligtvis att det är bra om Nordea väljer att stanna i Sverige.”

Bankföreningen har tidigare hotat att fälla förslaget genom en anmälan till EU-kommissionen.

Bedömer ni att ni kommer kunna genomföra det här?
”Vi får se hur Bankföreningen ser på det här. Men nu finns det en bortre gräns för resolutionsfonden så jag tror jag gör att deras argumentation för att det är en skatt minskar i styrka”, säger Magdalena Andersson.

Men på Ekonomistyrningsverket, ESV, vidhåller man att det är en skatt.

”Ett tak eller inte spelar ingen roll för hur man i nationalräkenskaperna ser på saken. Den räknas som en skatt oavsett”, säger Svante Hellman, expert på ESV.

I regeringskansliet pågår arbetet med att ta fram en nytt förslag till bankskatt, som enligt plan ska införas 2019. Hur den kommer se ut är ännu oklart.

Regeringens grova bedömning är att både resolutionsavgift och bankskatt kommer att uppgå till runt 10 miljarder kronor 2019.

”Vi jobbar från olika förslag där bankskatten blir densamma oavsett var huvudkontoret ligger så att också de som driver filialverksamhet i Sverige får vara med och betala. Det skapar bättre konkurrensneutralitet mellan svenska och utländska banker”, säger Magdalena Andersson.

Ändringen i resolutionsavgifterna ska gälla från 1 januari 2018.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies