Annons

Regeringen vänder: Begränsat högskoleprov möjligt

Regeringen öppnar för ett begränsat högskoleprov i höst. Det meddelar högskoleminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff.

 

”Regeringen har tillsammans med ansvariga myndigheter arbetat intensivt för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov”, säger Ernkrans.

Regeringen kommer under torsdagen att fatta beslut om en förändring i högskoleordningen för att de som inte har ett giltigt provresultat sedan tidigare ska få möjlighet att skriva provet, säger Ernkrans.

”Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans”, säger ministern.

Coronapandemin kullkastade planerna på att hålla högskoleprovet i våras. Och för ett par veckor sedan beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in även det prov som skulle ha hållits i oktober. UHR och samtliga 21 universitet och högskolor som anordnar provet är överens om att det inte går att genomföra provet utan risk för smittspridning. Och att sprida ut provskrivarna kräver väldigt många fler lokaler och provledare.

Men Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tagit strid för att provet ska ges i höst. I onsdags röstade de tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att utbildningsutskottet ska ta initiativ i frågan.

Matilda Ernkrans får frågan om hur många som kan få skriva provet.

Det är fortfarande så att UHR är ansvarig myndighet och det beslut som regeringen tar i dag gör det möjligt för UHR att om man vill anordna ett begränsat prov för deltagare så kan man göra det, säger ministern.

TT: Finns det tid för anmälan?

Det måste ansvariga myndigheter svara på, säger hon.

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?