1515
Annons

Regeringen välkomnar Kindreds initiativ – öppnar för att göra det till krav

Spelbolaget Kindred börjar redovisa hur stor del av intäkterna som kommer från personer med spelproblem.

Initiativet välkomnas av regeringen, som inte utesluter att motsvarande krav kommer att ställas för få svensk spellicens i framtiden.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto:Jack Mikrut

Kindred KIND SDB -2,37% Dagens utveckling , som bland annat äger varumärkena Unibet, Bingo.com och Maria Casino, kommer kvartalsvis att rapportera hur stor del av intäkterna som kommer från så kallade problemspelare. Enligt företaget är förhoppningen att öppna för en ”faktabaserad dialog om osunt spelande”.

”Vi har sedan tidigare satt en ambition om att noll procent av våra intäkter ska komma från osunt spelande i slutet av 2023. Det vi gör nu är att gå ut med våra faktiska siffror”, säger Kindreds vd Henrik Tjärnström.

Det senaste kvartalet kom 4,3 procent av intäkterna från det som bolaget själv definierar som ”osunt spelande”. Definitionen, som Kindred uppger är utvecklad i samarbete med ledande beteendeforskare, delar in spelarna i fyra kategorier: social, låg risk, medel risk och hög risk. Det är den sistnämnda gruppen man vill komma åt.

”Det är ett beteende snarare än beloppen. Det är klart att bakom alla de här siffrorna finns det individer och människor och personliga situationer. Det är det som gör att vi tar det här på ännu större allvar”, säger Henrik Tjärnström. 

Initiativet välkomnas av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S):

”Det är ett bra första steg. Det här gör att vi kan få till en vettig diskussion om de problem som vi har på spelmarknaden. Vi vet att det här är en av de mest riskfyllda branscherna som finns, med väldigt sårbara konsumenter.”

Shekarabi öppnar även för att införa en sådan redovisning – hur stor del av bolagets intäkter som kommer från osunt spelande – som ett krav för att få svensk spellicens.

”Det är inte alls uteslutet att den här typen av åtgärder kopplas till licensen”, säger han.

Shekarabi påpekar dock att riktlinjer och regleringar bara är en del av arbetet som behöver göras, den andra handlar om att aktivt hjälpa de som utvecklat problemspelande.

”Där har vi som samhälle en lång resa att göra”, säger han. 

Att spelbolag i framtiden kan behöva uppvisa hur stor del av intäkterna som kommer från personer med spelproblematik löser inte grundproblemet, anser Henrik Nygren, rådgivare vid Spelberoendes förening i Stockholm.

”Det är väldigt naivt att tro att man kan komma ner till en nollvision. Samtidigt låter det intressant, jag blir nyfiken. Men är man en problemspelare är man väldigt sällan exklusivt knuten till ett bolag, då spelar man på de flesta. Så det här hjälper inte i första hand spelarna”, säger han.

Enligt Nygren ligger det även i spelbolagens intresse att inte ha för många kunder som har problem med sitt spelande.

”Är man på ruinens brant är man inte en lika bra kund, bolagen behöver hela tiden fylla på med fler spelare.”

Alla spelbolag som verkar på den svenska marknaden måste ha svensk spellicens. För den som får problem med sitt spelande går det att stänga av sig via tjänsten spelpaus. Det är dock inget som hindrar en avstängd spelare från att bege sig utanför det svenska skyddsnätet.

”Nästan 100 procent av de som ringer till oss och vill ha hjälp är redan spärrade via spelpaus”, säger Henrik Nygren.

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera