1515
Annons

Regeringen väljer ut åtta städer som måste ha flyg

Regeringen upphandlar temporär flygtrafik från Arlanda till åtta orter. Upphandlingen sker månad för månad. 

Foto:Pontus Lundahl/TT

Regeringen har beslutat om en ”temporär allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer”. 105 miljoner kronor är avsatta för upphandlingen.

”Det är oerhört viktigt att vi säkerställer samhällsviktiga transporter”, säger Tomas Eneroth (S) som är infrastrukturminister. 

Det behövs politiska initiativ för att inrikesflyget inte ska stoppa helt, påpekar Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson i Centerpartiet. 

Trafikverket får i uppdrag att månad för månad upphandla resor till åtta orter i landet. De linjer som omfattas är Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Skellefteå, Örnsköldsvik, Sundsvall och Visby. 

”För att göra detta på ett kostnadseffektivt vis kan vissa av linjerna att slingas med mellanlandningar”, säger Emil Källström.  

I första hand går uppdragen till bolag som tidigare har bedrivit trafik på orterna. Förhoppningen är att kommersiell trafik kan ta vid när det är möjligt. 

”Alternativet innebär en total nedläggning av den svenska inrikestrafiken”, säger Emil Källström. 

”Vi hoppas att vi kan få igång den här trafiken i närtid”, säger Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket säger hon och pekar på att det handlar om cirka en vecka. 

Måndagen var ännu en nattsvart dag för flyget, med flygbolaget BRA:s rekonstruktion och beskedet att Norwegian och dess bemanningsföretag OSM varslar alla sin anställda i Sverige. Totalt berörs cirka 1.800 anställda i Sverige. 

Hur påverkar det möjligheten att upphandla trafik?
”Det får en fråga för oss att föra den diskussionen med operatörerna”, säger Lena Erixon. 

Samtidigt väcks frågor vilken flygtrafik som kommer att finnas kvar när krisen har bedarrat. 

De 5 miljarder kronorna i statligt garanterade krislån till flygindustrin, som regeringen utlovade för tre veckor sedan, finns ännu inte på plats. 


Skattesänkningen på bensin uppäten efter ny prishöjning

Bensinstationerna höjer återigen bensinpriset. På måndagen blev bensinen 45 öre dyrare och kostar nu 21,93 kronor per liter. Därmed är i stort sett hela skattesänkningen på 1:80 kronor från 1 maj uppäten. Den 30 april kostade en liter bensin 21,99 kronor. Det rapporterar TT. 

Foto:TT

Dieselpriset höjdes också på måndagen med 35 öre till 23,96 kronor per liter. Prisutvecklingen har dock sett helt annorlunda ut jämfört med bensin. Den 30 april kostade en liter diesel 26,12 kronor per liter. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?