Annons

Regeringen utreder Nya Karolinska

Regeringen tillsätter en utredning av Nya Karolinska Solna (NKS), som bland annat ska granska de höga kostnaderna och rutinerna för upphandlingar.

Utredningen ska vara klar den 1 mars 2019.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Bild:Joey Abrait

Det blir en genomgång av upphandlingar, investeringar och organisationsförändringar med anledning av öppnandet av NKS.

"Sverige ska vara tryggt. Sjukvården ska vara trygg. Att vården finns där när du behöver den är grundläggande i vårt samhällsbygge. När detta utmanas måste regeringen agera", säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

På pressträffen medverkar även finansminister Magdalena Andersson (S).

"Det som hänt är exceptionellt", säger hon.

Hon hävdar att regeringen måste agera när inte den moderata landstingsledningen förmår ta ansvar.

De båda säger att regeringen under en längre tid har följt utvecklingen på Nya Karolinska och beskriver hanteringen som ett haveri.

"Vi ska tillsätta en kommission för att utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen", säger Magdalena Andersson.

Utredningen som kommissionen ska göra ska vara klar i mars nästa år.

"Det här skulle ju ha blivit världens bästa sjukhus, men det verkar ha blivit världens dyraste", säger Magdalena Andersson.

Andersson och Strandhäll säger att de inte vill att problemen kring NKS ska spä på oro om hur det egentligen är ställt i den svenska sjukvården.

"NKS skugga får inte falla över hela den svenska sjukvården", säger Strandhäll.

Finansministern säger att den utredning som regeringen tillsätter ska ta ett helhetsgrepp, något som saknas i de utredningar som redan har tillsatts av landstinget i Stockholm, enligt henne.

Annika Strandhäll säger att det inte handlar om sjukhuset skulle ha byggts eller inte, det fanns enighet om det.

"Oppositionen var med på beslutet 2010, därefter har de försökt att få fatt i situationen", säger Strandhäll om vad den rödgröna oppositionen ha gjort.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?