Sverige har världens mest liberala lagstiftning för arbetskraftsinvandring, enligt Anders Ygeman (S).
”Sveriges regelverk för arbetskraftsinvandring sticker ut”, säger han.
Nu tar regeringen det första steget för att strama åt regelverket genom att gå fram med ett batteri av åtgärder som framför allt riktar in sig på att stoppa missbruk och fusk.
Det handlar om bindande krav på anställningsavtal, tuffare kontroller av arbetsgivares anställningsvillkor och vite för de arbetsgivare som missbrukar systemet.
”Vi kommer att stärka sanktionerna och vi kommer att stärka kontrollen”, säger Anders Ygeman om förslagen som ska träda i kraft i sommar, enligt planen.
”Svenska villkor och löner ska gälla alla som jobbar i Sverige”, säger han vidare.
Förslaget är baserat på en utredning som lades fram i början av året.
Andra förslag i paketet handlar om försörjningskrav för anhöriga, men även förslag som ska stoppa kompetensutvisningar.
Förslagen är ursprungligen ett initiativ av januaripartierna, men Socialdemokraterna vill se en mer långtgående reformering.
På sin kongress fattade partiet beslutet att man vill införa en arbetsmarknadsprövning på svensk arbetsmarknad i syfte att enbart personer i bristyrken ska få komma till Sverige och arbeta.
Men, ett sådant förslag kräver utredning, enligt Anders Ygeman. Men, att det kommer att röra på sig ordentligt i frågan om spelreglerna för utländsk arbetskraft är en lågoddsare, då det finns en stadig majoritet i riksdagen för att ta steg i en stramare riktning bestående av S, M, SD, KD och V.
”Vi tar första steget i dag och jag tror att vi kommer att se ytterligare förslag i början av nästa år”, säger Anders Ygeman.
Av allt att döma handlar detta nästa steg om att gå vidare med förslag från utredningens huvudbetänkande om att regeringen kan utfärda föreskrifter som ger ”goda levnadsvillkor”.
Nyligen bjöd M, KD och SD in regeringen till samtal om hur man kan strama åt reglerna för arbetskraftsinvandringen i en debattartikel i Expressen.
”Jag kommer naturligtvis att föra en dialog med riksdagen, för att se vad vi kan göra åt situationen och jag har redan fört samtal med flera av riksdagspartierna”, säger Anders Ygeman.
Moderaterna vill se ett lönegolv på cirka 27.500 kronor jämfört med dagens 13.000 kronor. Andreas Åström, näringspolitisk talesperson på arbetsgivarorganisationen Almega, anser att ett mer rimligt lönegolv ligger på 22.000 - 23.000 kronor i månaden.
”Sätts lönegolvet för högt kommer konkurrenskraften att urholkas”, säger Andreas Åström och pekar på den stora arbetskraftsbristen på svenska arbetsmarknaden.
”Vi har stora grupper arbetslösa och långtidsarbetslösa på svensk arbetsmarknad. För mig är det väldigt viktigt att de människorna sätts i arbete”, säger Anders Ygeman.