1515

Regeringen tänker inte ingripa mot Telias TV4-köp

Regeringen kommer inte ingripa för att stoppa ett Teliaköp av Bonnier Broadcasting, med bland annat TV4. Telejättens styrelse avgör frågan, enligt departementsrådet Anna Magnusson. Och där är storägaren staten inte representerad.

Efter en ny köprekommendation lyfter Telia på börsen.
Efter en ny köprekommendation lyfter Telia på börsen.Bild:Jesper Frisk

Telias eventuella och redan på förhand omstridda köp av TV4, Cmore och finländska MTV är ett beslut som bolagets styrelse kan fatta på egen hand – utan att ägaren lägger sig i.

"Ägarsamordningen, som innebär att styrelsen ska samordna sin syn med ägaren inför särskilt viktiga avgöranden, är inte praktisk möjlig att tillämpa för börsnoterade bolag som Telia Company TELIA -0,05% Dagens utveckling och är heller inte förenlig med de informationsgivningsregler som gäller för börsnoterade bolag", skriver Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, i ett mejl till TT.

Affären, som kritiker varnat för kommer att öka maktkoncentrationen och ge för stort statligt inflytande över svenska medier, kan dock fortfarande stoppas i den utdragna konkurrensprövning som väntas.

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier om TV4-affären är inne i ett avgörande skede. Siktet är inställt på en uppgörelse kring midsommar och samtalen kretsar just nu mest kring priset. Bland annat diskuteras om en del av betalningen kan villkoras av framtida resultatutveckling för de tillgångar Telia köper, enligt branschkällor.

Sedan uppgifterna om förhandlingarna läckte ut i media i slutet av maj har det spekulerats om ett pris på 10-12 miljarder kronor. Affären skulle ge teleoperatören Telia kontroll över allt från lukrativa sporträttigheter till kända tv-program som Idol, Let's Dance och en egen nyhetsredaktion.

Ett köp av tv-tillgångar och skapandet av ett nytt affärsområde, med arbetsnamnet Telia Media, har varit ett strategiskt spår hos Telia länge. Det ligger också i linje med en global trend, som tog ordentligt fart för två år sedan när den amerikanska telejätten AT&T gjorde upp om ett köp av mediekoncernen Time Warner för nästan 750 miljarder kronor.

En domstol i Washington DC väntas i veckan ge besked om Time Warner-köpet kan fullföljas – med eller utan villkor. Det kan också sluta med att domstolen går på USA:s justitiedepartements linje och stoppar affären då den anses öka maktkoncentrationen och därmed trycka upp priserna för konsumenter.

Även i den svenska betydligt mindre TV4-affären räknar parterna med en utdragen konkurrensprövning. Grovt räknat kan det enligt en branschkälla dröja till slutet av 2019 innan myndigheterna kan ge grönt ljus, resa motkrav eller säga nej.

Det bäddar för en lång period, upp till ett och ett halvt år, där Bonnier förvaltar bolaget inför Telias övertagande.

Utöver konkurrensprövningen kan det också bli aktuellt att ompröva TV4:s sändningstillstånd om Telia tar över verksamheten. Det nuvarande tillståndet förutsätter att ägarförhållandena och inflytandet i TV4 inte förändras i större omfattning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?